Baka je uvijek govorila da ne treba jesti hranu koju sprema nesretna osoba - Shvatila sam zašto

Hrana je mnogo više od kalorija... Ukus i blagodati hrane zavise od stanja u kojem je kuvana ali i toga ko ju je pripremio.


Moja baka je govorila da pazimo čiju hranu jedemo. Nisam prije shvatala njene riječi. Sada kad sam odrasla i u obavezama do guše, nemam uvijek vremena za kuhanje. A hranu za ponijeti ponekad kupujemo u obližnjem restoranu za kojeg znamo da nudi dobar kvalitet. 

Često smo tu naručivali raznovrsna jela i uvijek uživali u specijaliteta njihovih kuvara. Ali, već jednog dana sve je počelo da se mijenja. Naručili smo svoje omiljeno jelo i bilo je potpuno drugačije, neukusno, bljutavo, jednostavno rečeno - nije se moglo jesti. 



Nismo htjeli da se žalimo, pomislili smo kako je možda došao novi kuvar pa mu treba vremena da se privikne. Nakon dva dana, naručili smo isto jelo ali bilo je još gore. Da bi nesreća bila veća sviju nas je zabolio stomak. 

Tada smo već odlučili da svratimo i pitamo da li su promijenili kuvara ili da li su promijenili hranu koju nabavljaju. Menadžer restorana je rekao da je sve isto, ali je kroz šalu napomenuo kako su im kuvari u malom rastrojstvu. Zamolili smo da nam objasni. 



Naime, oba kuvara koja su radili kod njih bili su muž i žena. Ona ga je prevarila, on je za to saznao i zatražio razvod. Sada su primorani da se svakodnevno sreću na poslu jer su još pod ugovorom i da pokušavaju naći rješenje za njihovu situaciju. 

Takođe je rekao da nismo jedini koji se žale na hranu i da će učiniti sve da se to promijeni. Tada sam shvatila. Kada kuhamo sretni i sa ljubavlju tada je hrana uvijek ljepša i ukusnija. Ali kada smo rastreseni i nesretni tada malo pažnje obraćamo na hranu koju spremamo, pa često i pogriješimo u pripremi. 

Ali nije samo stvar pripreme. Hrana je energija, baš kao što su ljudi energija. Kakvu energiju ulažemo u nešto takav ćemo rezultat dobiti. Ako je tužne ruke spreme, i hrana će biti tužna. 

Pokreće Blogger.