Ako ste zadovoljni mrvicama koje vam drugi daju - Imate problem: Psihološki savjeti kako ojačati

Osoba koja ima dovoljno samopoštovanja ne zadovoljava se sa mrvicama hrane koje ostaju iza drugih ljudi. 


Samopouzdane osobe pristaju na minimum koji drugi daju i navode ih da misle da je to dovoljno. Osoba koja zahtjeva malo ostaje i u toksičnoj vezi i spremna je dopustiti drugima da je iskorištavaju. Ili ne radiš ništa i samo čekaš, ili činiš neophodne korake i tražiš zauzvrat ono što ti treba.

I odlaziš ako te ne ispoštuju. Zato je od velike važnosti izgraditi svoju snagu. Načini za povećanje samopoštovanja i samopouzdanja su sljedeći: Promjena okruženja i komunikacija sa uspješnim ljudima – pokušajte unijeti inicijativu u svoju komunikaciju s takvim ljudima.



Ili bar prekinite komunikaciju sa plitkoumnim ljudima. Družeći se sa uspješnim i prosperitetnim ljudima naučićete cijeniti individualnost, početi se odnositi prema sebi na drugačiji način i lakše postići uspjeh. Prisustvovanje događajima, treninzima, seminarima, čitanje literature - ovo će vam pomoći da dobijete objektivnu procjenu svojih misli i postupaka u životu. 

Izlaz iz "zone udobnosti" je ono zbog čega najviše mentalno rastemo. Mnogo je lakše u teškim situacijama tješiti se lošim navikama koje su se razvile godinama. Mnogo je teže suočiti se sa izazovom i učiniti nešto što nam nije u stilu. 



Slušanje afirmacija - Afirmacije su jedan od najefikasnijih načina da reprogramirate vlastiti um. To su kratke verbalne formule („Ja sam gospodar svog života“, „Mogu imati sve što želim“, „Vjerujem u sebe, stoga mi sve dolazi slobodno i bez napora“ itd.), koje, kada se ponavljaju mnogo puta, stvaraju u podsvijesti osobe pozitivan stav. 

U budućnosti ovakav stav doprinosi promjeni karakternih osobina i ličnosti u pravcu poboljšanja. Ako nas naša podsvijest smatra samopouzdanima, uspješnima i svrsishodnima, onda to postepeno postajemo.

Pokreće Blogger.