U razgovoru sa glupim ljudima - Pametni često ispadaju gluplji: 5 pravila kako se ponašati sa njima

S nekim ljudima ne vrijedi voditi razgovore jer su previše svojeglavi, tvrdoglavi i egoistični. Ako se nađete u društvu nekulturnih osoba, evo kako se trebate ponašati u razgovoru sa njima:


1. Bez obzira na to što vam sagovornik pokušava prenijeti, pokušajte se kontrolisati i ni u kom slučaju ne prelazite granicu (i ne dozvolite da neko prekrši vaše). Mirno i bez emocija prenesite svoju misao ne navodeći osobu na bilo kakve negativne riječi ili postupke. 

Budite ljubazni i dosljedni. 2. Ne pokušavajte da ubijedite osobu. Psiholozi kažu da složene i psihički neuravnotežene ljude ne treba ni u šta ubjeđivati, jer to ne samo da je gubitak vremena, već može izazvati sukob i pogoršati situaciju. Veoma je važno zadržati samokontrolu. 



Nježno, ali čvrsto branite svoje granice, ne dozvoljavajući sagovorniku da manipuliše vama. Ako osoba nastavi bezglavo tvrditi svoju poentu koja je suprotna vašoj, možete se formalno složiti da pređete na drugu temu. 3. Održavajte mentalnu stabilnost. 

Bez obzira na to šta će vam (i kako) mentalno neuravnotežen sagovornik reći, trudite se da ne idete daleko u raspravke, ali ni ne odustajte od svog pogleda na svijet. Ako smatrate da komunikacija ide u pogrešnom smjeru i rasprava postaje napeta, odmah prekinite razgovor.



Ne pokušavajući uvjeriti sagovornika u pogrešnost njegovih prosudbi. 4. Slobodno pričajte o svojim osjećajima: Ne prekrivajte probleme. Ne spuštajte glavu pred prigovorima i uvredama, već mirno obrazložite svoj stav. Ako počnu da vas prekidaju onda zamolite sagovornika da vas sasluša.

A zatim mu dajte priliku da objasni svoje gledište. Ako se osoba počne opravdavati i kršiti vaše granice, onda pristojno završite razgovor i ne trošite snagu i živce. 5. Ako vas vrijeđaju direktno ili "izeđu redova" ne uzimajte to k srcu. 

Psiholozi preporučuju da se ovim riječima ne pridaje važnost i da ih ne uzimate lično. Najvjerovatnije, osoba nije ni svjesna koliko su vas njene riječi povrijedile i samo ćete vi zbog toga patiti.

Pokreće Blogger.