Kritikujte postupak, a ne ličnost djeteta: 5 roditeljskih grešaka koje djeca ne zaboravljaju

Ne postoji idealan priručnik o tome kako biti savršen roditelj. Svako od nas je drugačiji i svako dijete je drugačije. 


Sasvim je normalno da roditelji prave određene greške prilikom odgajanja i to nije strašno. Međutim, postoje određene greške koje je gotovo nemoguće ispraviti, jer će ih dijete zapamtiti i neće oprostiti. Kazne nisu dobra stvar, sve više savremenih roditelja to shvata. 

Da biste bolje razumjeli dječiju psihu i da biste svom mališanu bili što je moguće bolji roditelj, donosimo vam 5 grešaka koje djeca ne zaboravljaju, pa se potrudite da ih izbjegnete: Poređenje i kritike. „Zašto ne možeš da bude kao drugi? Pogledaj kako je Petar dobar učenik. 



Sprijatelji se sa njim, to će biti dobro za tebe.“ Ili „Stalno ti ponavljam i ti nikako da shvatiš“. Ovo su stvari koje uništavaju dječiju psihu. Ovakvim riječima im dajete do znanja da su oni loši, a svi drugi da su bolji od njega. U trenucima kada roditelj izgovara ove riječi dijete je još uvijek u razvoju i ne shvata svoju istinsku vrijednost. 

Djeca koja su odrastala u atmosferi da su drugi bolji od njih mogli bi da postanu manipulatori u budućnosti. Naučite da kritikujete postupak, a ne dječiju ličnost. Lični negativan primjer. „Isti si otac“ i slične fraze izgovorene u negativnom kontekstu mogu loše da utiču na dijete. 



Roditelj treba da se trudi da nauči svoje dijete svemu što zna i da mu usadi samo najbolje stvari. Ako im objašnjavate da je piće loše, a istovremeno svaku noć gleda roditelje koji piju, kada malo odraste neće na to gledati kao loše, nego kao uobičajeno. 

Previsoka očekivanja i zahtjevi. Insistiranje na tome da vaše dijete mora da bude najbolje u svemu, da u školi ima sve petice i da se uvijek vraća kući sa nagradama i pohvalama izuzetno je stresno za dijete. Djeca se trude i pokušavaju da razumiju sve i urade najbolje moguće, ali jednostavno nisu uvijek u stanju.

Vaša visoka očekivanja mogu da uzrokuju veliki strah i stres kod djece. Oduzimanje djetinjstva. Plivanje, atletika, instrument, engleski i francuski. Da li zaista vjerujete da je sve to neophodno djetetu? Ako djetetu oduzmete djetinjstvo, u kasnijim godinama će imati potrebu da ga proživi.

Dopustite djeci da budu djeca. Neka polako upoznaju svijet, neka budu veseli i igraju se dok ih život ne sustigne. Oduzimanje ljubavi. „Ne dolazi kod mene, ne razgovaram sa tako lošom učenicom“ i slične prijetnje mogu biti jako bolne za djecu. 

Obratite pažnju na riječi koje koristite sa djecom. Volite ih čak i kada griješe, ohrabrite ih i napravite zdrave ljude od njih.

Pokreće Blogger.