Pesimizam bi vas mogao odvesti u pogrešan smijer: Psihološki savjeti kako ga se riješiti

Pesamizam se smatra lošom osobinom jer često dovodi osobu do problema čak i kad nije bilo potrebe za tim. 


Kada se osoba koja je sklona pesimističnom razmišljanju i negativnim očekivanjima suoči sa negativnom situacijom ona to doživljava pet puta gore od nekoga ko je sklon optimizmu. Na primjer, ako od prijatelja osoba dobije poruku da moraju razgovarati, odmah će pomisliti na najgore

To će je natjerati da se zabrine. Što više razmišlja o poruci, to će više drame stvoriti u svom umu. Strah, posebno iracionalni, igra veliku ulogu u našem životu. Strah, koji se samo pojačava negativnim mislima, ponekad je toliko jak da pojedinac dobija razne mentalno blokade. 



Neko ko ima problema sa katastrofalnim očekivanjima često se suočava i sa strahom da će izgubiti voljene osobe koje mu mnogo znače. I to se ne odnosi samo na ljude, već i za druge stvari koje su za njega na listi prioriteta i vrijednosti. 

Anksiozni poremećaji su usko povezani sa pesimističnim razmišljanjem, jer ovo stanje karakteriše i intenzivan strah i mentalna preokupacija određenim stvarima, često bespotrebnim. Ista stvar se dešava i sa depresijom i sličnim problemima.



Dugotrajni osjećaj bespomoćnosti i tuge često su praćeni pesimističnim razmišljanjem i očekivanjima najgoreg mogućeg ishoda. Kako da promijenite ovaj način razmišljanja? Suočite se sa svojim strahovima: znate šta kažu - najlakši način da se prevaziđe strah je da se suočite sa njim i procesuirate ga. 

Budite svjesni svojih misli, ne stidite se njih već ih procesuirajte. Kada primjetite da pesimistično razmišljate recite "Stop!" i prebacite svoju pažnju na nešto pozitivnije. Imajte u mislima uvijek nešto spremno što će vas oraspoložiti, na primjer pomisao na vašeg kućnog ljubimca ili neki lijep događaj iz prošlosti.

Pokreće Blogger.