Empate imaju veliko srce i posebnu dušu: Mnogi ih žele iskoristiti - Zato trebaju biti oprezni

Ako ste empata, onda znate da život sa tom sposobnošću nije ni malo jednostavan. 


Kada ste empata, bez obzira šta drugi osjećaju oko vas, vi ćete lako osjetiti njihova osjećanja. Štaviše, možda ćete toliko "provaliti" njihove emocije da ćete ih čak i usvojiti. Primjer: Neko vam priđe ljut/tužan i pokušava to sakriti. Vi, s druge strane, odmah uočite tu tugu/bijes, pa je čak i lako poprimate. 

To je najjednostavnija definicija empatije. Kako se empatija razvija u čovjeku još uvijek je donekle misterija. Tajna je navodno u mozgu – tačnije u neuronima ogledala, za koje se kaže da su vrlo aktivni u empatima. To je dio odgovoran za 'čitanje' ili 'osjećanje' drugih. 



Dakle, ako ste empata, u stanju ste da primjetite veoma male promjene u izrazu, govoru, tonu glasa drugih ljudi, dok neko drugi to uopšte ne primjećuje. Ovi aktivni neuroni ogledala omogućavaju vam da osjetite tuđe emocionalno stanje kao da je vaše. 

Empati su izuzetno osjetljivi na vibracije, energiju ili atmosferu u prostoriji. Kada su, na primjer, okruženi mirom i tišinom, oni su u ravnoteži, jer to blagotvorno djeluje na njih, zbog čega vole da borave u prirodi, u bašti ili bilo gdje drugo gdje nema puno ljudi i buke. 



Haotično, depresivno i negativno okruženje ih prilično brzo izbacuje iz ravnoteže i zamara. Pošto su empati veoma saosećajni i strpljivi slušaoci, prijatelji i poznanici im se često obraćaju za savjet, podršku i ohrabrenje, ali i često ih iskorištavaju. 

Njihov odgovor je obično vrlo iskren i od velike pomoći onome kome je potrebno malo utjehe. Ako se prepoznajete u tome, budite oprezni kada postavljate granice sa drugim ljudima jer će mnogi poželjeti da iskoriste tu vašu divnu osobinu. U redu je biti od pomoći voljenim osobama kada im je to potrebno, ali to znači i da im trebate činiti sve što vam zatraže.

Pokreće Blogger.