Osoba koja kaže da ne zavidi nikome - Zavidi svima: 7 načina da prepoznate destruktivnu zavist

Zavist je vrlo užasan i destruktivan osjećaj koji šteti ne samo onome ko je osjeća, već i onome kome se upućuje. 


Zavist je veoma užasan osjećaj koji izaziva jako negativne procese u našem tijelu. Zavist spada u zlo, iako mnogi to žele poreći ili definisati kao bezazleno osjećanje. Međutim ona lako postaje destruktivna. Šta je uzrok zavisti? Glavni razlog za pojavu zavisti je nisko samopoštovanje. 

Kada zavidna osoba primijeti da drugi mogu dostići visine, ona ima osjećaj da su njeene sposobnosti slabe i zbog toga postaje kivna. Nespremnost osobe da se razvija i ide ka postizanju ciljeva dovodi do razočaranja u vlastiti život. 



U ovom slučaju, važno je da osoba prestane da analizira tuđi život, i što prije krene poboljšavati svoj. Kako znati da je osoba zavidna? Ovo su neki od signala koji to pokazuju: 1. Kada neko podijeli radosnu vijest, zavidna osoba se lažno raduje i to je svima očigledno. 

2. Kada pričate o svojim uspjesima a osoba prebaci razgovor na drugu temu, to je znak da je užasno ljubomorna na vas i pokušava da vas obezvrijedi. 3. Kaže vam da uspjeh nije bio rezultat vašeg truda, već ste imali samo sreće. To je teška zavisnost! 



4. Osoba vas obeshrabruje kada govorite o svojim planovima. Najčešće govori kako je to teško, kako vi niste sposobni za to i slično. 5. Zavidne ljude zanimaju negativni trenuci vašeg života, a one prijatne i pozitivne ne žele slušati. 

6. Nakon razgovora sa zavidnom osobom koja je pritom i manipulator, osjećate krivicu zbog činjenice da vam sve ide dobro. 7. Ako neko kaže da nikome ne zavidi, onda budi siguran da je ZAVIDNA osoba. Volite život, radujte se uspjehu drugih ljudi, naučite uživati u svakom trenutku i čuvajte se zavidnih ljudi.

Pokreće Blogger.