Ne poredite svoju djecu sa drugom djecom - To bi ih moglo odvesti u propast: Savjeti za roditelje

Ako su vas roditelji u djetinjstvu upoređivali sa vršnjacima koji „pametniji, poslušniji, talentovaniji, uređivi”, znate koliko je to bilo uvredljivo. 


Dijete je depresivno kada vidi da ga mama i tata ne odobravaju. U takvim slučajevima često počinje da se ponaša pobunjenički ili se povlači u sebe. Sa tim se postepeno razvijaju bolni okidači koji vode u probleme, kao što su kompleksi i neuroze. 

„Marko već svira violinu i priča engleski. A ti se još petljaš sa tim video igricama, ništa pametno ne znaš raditi". ili "Dragana puno bolje uči od tebe i biće uspješnija u životu, ona je sjajno dijete za razliku od tebe." Mnoga takva poređenja roditelji govore nesvjesno i ne znaju koliku štetu možda nanose.



Možda vaše dijete ne izgleda tako uredno, oštroumno, talentovano, dobro vaspitano kao druga djeca, ali to nije njegova krivica. Dijete se ponaša na osnovu ličnosti koja mu je data po rođenju i na osnovu roditeljskog vaspitanja. 

Odrasli iskreno vjeruju da upoređivanjem motivišu dijete, ali ova metoda ne funkcioniše kod većine! Time dijete počinje da se osjeća drugačije, nedostojno majčine ljubavi, počinje da mrzi to dijete sa kojim ga upoređuju, a takođe počinje da mrzi svoje roditelje.



I što je najvažnije, čak i sebe počinje mrziti sa svojim "čudnim" interesovanjima i sklonostima. Istovremeno, ako se jedno dijete hvali, onda se drugo zatvara duboko u sebe, skrivajući svoje želje, potrebe, misli i osjećaje.

Tada dijete raste, a sa njim i njegovi psihički problemi. Ista stvar je i sa odraslim ljudima. Da li biste vi voljeli biti žena kojoj muškarac govori kako je neka druga bolja od vas? Ili muškarac kojem supruga govori kako nije dovoljno jak i muževan kao na primjer vaš komšija? 

Da, to bi vas uvrijedilo i ne bi ništa dobro donijelo osim toga da se naljutite na svog partnera što je uopšte to rekao! Zašto mislite da to djecu ne bi toliko uvrijedilo, ili zašto mislite da bi im takva izjava nešto dobro donijela? Volite svoje dijete kako bi vi željeli da drugi vole vas!

Pokreće Blogger.