Ako imate sina ne učite ga da bude kao vi: 6 psiholoških savjeta za roditelje dječaka

Za jedno dijete najveća je sreća imati dobre roditelje koji su puni razumijevanja i podrške. 


Ako imate sina, ili planirate imati djecu važno je da znate neke bitne stvari. A to su sljedeće: 1. Ako se roditelji ne slažu, dijete to ne mora trpiti. Sve vaše svađe i probleme ostavite za vrijeme kada ste sami. To malo biće ne zaslužuje da sluša vaše svađe i gluposti, a ponajmanje psovke. 

Ne budite sebični, poštedite ga svojih gluposti! 2. Naučite ga da komunicira. Već od malih nogu objasnite djetetu zašto je važno biti iskren. Objasnite da se sve može riješiti kroz razgovor i da emocije ne treba sakrivati već pričati o njima. 



3. Razgovarajte sa svojim sinom kao sa odraslom osobom, s poštovanjem, ponašajući se prema njemu kao da je punopravna osoba, ali koja ima ograničenu svijet. To ne zaboravite. 4. Ne govorite mu da je glup ili da ima glupa pitanja. Svako njegovo pitanje je važno, čak i ako je to "Zašto" po hiljaditi put. 

Objasnite svom djetetu da su neke stvari neobjašnjive i da ni vi na njih ne znate odgovor. Uradite to smireno i staloženo. 5. Ne štitite ga previše. Pustite ga da neke stvari nauči sam. Ne vrijedi vam stalno ići za njim na biciklu i objašnjavati šta ne smije raditi kako ne bi pao. 



Kada padne najbolje će naučiti šta više da ne ponavlja. 6. Ne određujte mu karijeru. Čak i ako imate porodični biznis nemojte očekivati da će raditi u vašoj firmi. Možda će on to i učiniti radi vas, ali u većini slučajeva navodite ga da živi kakav ne bi želio i da bude neispunjen.

Pokreće Blogger.