Djeca su ogledalo roditelja: 10 savjeta kako da vaspitate vaše dijete i pripemite ga za budućnost

Odgoj djece u današnjem modernom svijetu zna da bude pravi izazov. Pred roditeljima se javljaju odgovorni i teški zadaci.


Roditelji znaju da priznaju da im je vaspitanje njihovog djetata ponekad jako teško. Da često nemaju energije, vremena, resursa u onoj mjeri u kojoj je to potrebno. Međutim, važno je da svaki roditelj zna da sve što rade danas, to sutra utiče na njihovo dijete. 

Donosimo vam deset važnih savjeta, koji vam mogu poslužiti pri procesu socijalizacije i vaspitanja vaše djece: 1. Kada vi kao roditelji pogriješite, nemojte se ustručavati tražiti izvinjenje. Na taj način pokazujete koliko je bitno znati prepoznati grešku i za istu tražiti oproštaj. 



Tako djeca uče i usvajaju pravu vrijednost. 2. Nemojte misliti da ste puno pametniji od djeteta samo zašto što ste stariji. Ponekad se od djece može dosta toga naučiti. Nemojte njihove priče shvatati olako, ili ih sputavati sa frazama "Ma ti si još mala/mali da bi to znao/znala". 

Budite spremni da ih saslušate i poslušate šta vam imaju reći. 3. Pokažite zahvalnost kada djeca učine nešto za vas ili druge. Pružite zahvalnost, toplu riječ, zagrljaj. Naučite ih da i za najmanju sitnicu budu nasmijani i da kažu "hvala". Ali, tako što ćete vi biti primjer svojim reakcijama. 



4. Nemojte tražiti izgovore za svoje pogreške već ih priznajte pred djecom. Kada u nečemu pogriješite jasno recite "Izvini to je bilo pogrešno". Na taj način ih učite da su greške normalne, ali da takođe znate kako ne trebate sljedeći put. 

5. Uvijek saslušajte šta vam dijete ima za reći, ne shvatajte sve olako ili kao manje važno. Oni na taj način stvaraju povjerenje, a to je iznimno važno. 6. Nemojte zaboraviti im postaviti granice dobrog i lošeg ponašanja. Granicu trebaju znati, tako što ćete im lijepo kroz priču i primjere objasniti. 

7. Budite im primjer u svemu. Trudite se da im prikažete ispravne vrijednosti i da oni iste usvoje. 8. Naučite djecu šta je empatija. Neka znaju prepoznati kada je neko tužan i neraspoložen. Tako ih učite da su i te emocije normalne i stvarate im osjećaj za pomoć i podršku. 

9. Takođe, objasnite djeci da svaki njihov potupak ima posljedice. Prilagodite primjere njihovom uzrastu i lijepo im objasnite. Trebaju se naučiti šta je nagrada, a šta kazna. 10. Za kraj, trudite se da što više uživate sa svojom djecom. 

Posvetite vremena njihovom obrazovanju, ali i slobodnom vremenu, pažnji, ljubavi, zagrljajima. Srećna djeca su ona koja osjete ljubav, a iz ljubavi će mnoge druge stvari za njih biti lake i uspješne.

Pokreće Blogger.