Neke želje se ne ostvare jer vas čeka nešto mnogo bolje: 4 stvari kojima trebate reći Ne zauvijek

Ponekad nam u životu ne trebaju objašnjenja pisana na desetinama strana, ponekad je samo jedna kratka fraza dovoljna da nam pokaže put kojim treba da idemo. 


Postoje razni duhovni spisi koji su aktuelni vijekovima unazad, razni citati filozofa i mudraca koji osvajaju svojom duhovnošću, a svi govore o tome šta je važno i glavno u životu, šta nam to treba da bismo živjeli u skladu? U svojim člancima ponekad analiziram aforizme sjajnog kineskog mudraca Hong Zićenga. 

U ovom članku ću sa vama podijeliti stvari koje je on naveo kao one koje ne treba čini u životu ukoliko želite da u vašoj duši i životu vladaju sklad, red i mir. Zvaćemo ih „ne“ pravila: 1. Nemojte se ljutiti na stvari koje su u suprotnosti sa vašim namjerama. 



Svi ponekad sebi zamjeramo što smo tokom života nešto propustili, neke planove ostavili neostvarene, jednostavnije rečeno – što smo gubili vrijeme i propuštali prilike. A onda se odjednom, nakon nekog vremena, ispostavi da biste, da ste iskoristili neke prilike naišli na problem. 

Na primjer, dugo ste željeli da idete negdje i stalno ste to odlagali, a onda se odjednom ispostavilo da imate zdravstvene probleme koji bi vas zatekli da ste otišli na to mjesto. Zato ne žurite i ne uznemirujte se ukoliko nešto pođe naopako. 2. Nemoj se radovati onome što je duši drago. 



Jako čudna izjava. Kada sam je prvi put pročitala dugo sam pokušavala da shvatim njeno značenje. Onda sam jednom shvatila: ono što je zaista drago duši i što cijenimo, kada izgubimo izazvaće nam veliku bol. Vrijednost i značaj nečega i gorčina prilikom gubitka toga idu pod ruku. 

Zato se uvijek vodite prema poslovici „Pronađeno – ne raduj se. Izgubljeno – ne plači“. 3. Ne pokušavajte sebe zaštiti od nespokojstva. Danas se mnogo priča o tome kako da izbjegnemo stres, kako da se nosimo sa njim i slično. 

Ako je sve tako toplo i udobno oko nas, da li je moguće živjeti punim plućima u takvom svijetu? Kada pokušavamo da se zaštitimo od brige, mi sebi stvaramo tenziju jer želimo da kontrolišemo spoljne faktore nad kojima nikad nećemo imati kontrolu. 

Pustite život da prođe kroz vas. 4. Ne odustajte na prvi neuspjeh. Na početku posla još uvijek stičete iskustvo, zato budite spremni na mnogo padova i grešaka. To je ono što se dešava svima od nas. Možda je neuspjeh samo test za vas i zato ne dopustite da vas obeshrabri i zaustavi na putu ka vašem cilju.

Pokreće Blogger.