Budite roditelj kakvog ste htjeli imati u djetinjstvu: 5 savjeta kako da budete bolji roditelj

Najteža stvar za jednog roditelja jesu dječije emocije. Teško se nositi sa njima i teško ih je zaštititi.


Situacije u kojima se dijete ponaša neprimjereno su teške za roditelje. U tim trenucima je jako teško oduprijeti se impulsu da istog momenta kaznite svoje bezobrazno dijete. Takođe je jako teško razveseliti dijete kad je tužno ili smiriti ga kada se osjeća sretno i uzbuđeno, pa svoje emocije iskazuje jako bučno.

Sjetite se sebe kada ste bili u njihovim godinama. Vjerovatno niste naučili da razumijete emocije. Većina nas je odrasla tako – roditelji nisu pretjerano brinuli o našim emocijama. Danas znamo koliko je emocionalna inteligencija važna za uspjeh u životu. 



Znamo koliko je važno i potrebno da svome djetetu budete roditelj koji je emocionalno dostupan u svakom trenutku da biste dijete odgojili pravilno i da bi ono izraslo u emotivno inteligentu osobu. Jedini način da saopštite svom djetetu da ga volite je da zaista iskreno ispovjedite i pokažete ljubav koju osjećate prema njima. 

Mi ćemo vam dati 5 savjeta koji će vam pomoći da budete emocionalno dostupniji svom djetetu: 1. Neka vam prioritet bude da postanete „detektiv za emocije“. Budite radozanali i ispitujte osjećanja vaše djece. Bavite se njihovim negativnim emocijama, problematičnim ponašanjima i problemima koji ih muče.



Pratite njihovo ponašanje i pokušajte da shvatite i reagujete kada im je potrebna vaša podrška i pomoć. 2. Počnite da komunicirate sa svojim djetetom o njihovim emocijama. Kada koriste riječi to djeci govori da vam je stalo do njihovih osjećanja i osjećaće se bezbjedno u razgovoru sa vama. 

Pričajte i o svojim osjećanjima vrlo otvoreno. Nema smisla da očekujete da dijete priča o svojim osjećanjima ukoliko mu niste, na svom primjeru, pokazali kako. 3. Prestanite da pokušavate da djecu odvratite od njihovih osjećanja. Samo budite iskreni prema sebi, koliko puta ste dijete pokušali odvratiti od njegovih osjećanja? 

Svaki roditelj je makar jednom pokušao da umiri dijete kada je ono bilo uznemireno. Dozvolite djetetu da iskaže osjećanja. 4. Slušajte svoju djecu. Naročito kada vam govore kako se osjećaju. Ako ih budete slušali bolje ćete ih razumjeti. 5. Naučite da radite sa osjećanjima i emocijama. 

Razgovor o emocijama nikako nije lak, a naročito ukoliko je u pitanju razgovor sa djetetom. Pokušajte da se riješite nelagodnosti, jer vas ona može samo omesti. Upravljajte sopstvenim osjećajima da biste bolje razumjeli dječije.

Pokreće Blogger.