Da li muškarac treba da ima mnogo novca da bi bio sretan u braku: Iz psihološkog ugla

Primjetila sam da su posljednjih godinama muškarci vrlo paranoični kad su u pitanju njihovi prihodi. Mnogi čak tvrde da je sreća nemoguća bez širokog novčanika. Da li je to istina?


Plate su zaista važne, naročito nakon četrdesete godine života. Švedski naučnici su otkrili da je zabrinutost muškaraca zbog lošijeg finansijskog stanja opravdana. Dvostruko je veća vjerovatnoća da ćete ostati samci u odnosu na bogatije muškarce. Ovaj trend postaje naročito primjetan nakon četrdesete godine života. 

Do četrdesetih, po svemu sudeći, razni drugi faktori utiču na izbor žena. Ukoliko finansije nisu vaša jača strana muškarcu, bolje je stvoriti porodicu prije četrdesetih. Postoji još jedno zanimljivo zapažanje u istraživanju. Otkrivena je dok su proučavani takozvani građanski brakovi. 



Uglavnom su to bile veze u kojima je partner bio finansijski manje osposobljen od dame. Odnosno, ispostavlja se da se žene i dalje sastaju sa ne previše bogatim partnerima, ali one ne žure da uđu u brak sa njima, shvatajući da će morati neke od njegovih troškova da preuzmu na sebe. 

Zbog toga se čini da takvi parovi stoje u sivoj zoni. Postoje dokazi da su manje imućni muškarci ozbiljniji u vezama sa svojom srodnom dušom, te se rjeđe upuštaju u neobavezne veze. Oni postavljaju manje zahtjeva ženama i generalno su zadovoljniji svojim partnerkama. 



Neki od njih su samo dobri porodični ljudi koji ne postavljaju visoke zahtjeve ni sebi, a ni partnerki. Oni su lojalni, zahvalni i spremni da pomognu. U njihovom braku je sve dobro. Naravno, postoji još jedna kategorija muškaraca – oni postavljaju visoke zahtjeve pred svoje partnerke, ali se sami uglavnom ne mogu pohvaliti naročitim uspjehom. 

Da li oni redovno popunjavaju kategoriju samaca? Muški miraz Inače, podsjetićemo se priče o mirazu. Šta uzeti od modernih žena? A šta donosi muškarac? Budimo iskreni, modernim mirazom možete uzeti mnogo. Koja je samo razlika u vremenu koje muškarac i žena provode u kući? 

Uzimajući u obzir brigu o djeci i kućnim poslovima, razlika je oko dva sata dnevno. Ukoliko muškarac i žena provedu zajedno cijeli život, razlika je oko 9 godina. U prosjeku, to se donekle koriguje razlikom u platama, jer prosječan muškarac zarađuje između 20 i 30% više od žene. 

U porodicama gdje muškarac ima finansijskih problema ili jednostavno ne zarađuje više od žene – ova prednost je izglađena. U svakom slučaju, moraćemo da steknemo miraz – makar u vidu spremnosti da zajednički rješavamo svakodnevne probleme. 

Razlog za mušku usamljenost povezanu sa siromaštvom predstavlja samopercepcija muškaraca i kompleksi povezani sa njima. Razlog za usamljenost nije u tome što ih žene odbacuju, nego u tome što muškarci sami ne prilaze djevojkama koje im se dopadaju jer su u strahu. 

Ovaj kompleks, kao i svaki drugi, ograničava osobu u njegovoj aktivnosti. Iz ovoga izvlačim samo jedan zaključak – onaj ko želi uvijek će naći način da izbalansira svoje slabosti i nađe osobu po svom ukusu. A onaj ko ne želi, uvijek će pronaći širok teren za optužbe i pronalaženja krivaca – sebe, drugih, žene, vlasti i drugih ljudi.

Pokreće Blogger.