Sve što prešutimo zlata vrijedi - Korisni savjeti za izgradnju boljih odnosa sa ljudima

Koliko puta ste rekli nešto u naletu bijesa i ljutnje pa ste shvatili da niste tako trebali, i da ste pretjerali? "Razmisli hiljadu puta pa opet ćuti" je ponekad izreka zlata vrijedna. 


Možda nam nekada u nekim trenucima nije jasno šta nam neko želi reći iz dobre namjere, pa kasnije kroz život i razne situacije shvatimo mudrosti naših starijih. U naletu bijesa, razočarenja, ogorčenosti, uvrijedimo drugu stranu, a pritom tako nismo mislili, a ni trebali. 

Ponekad jeste teško nešto prećutati, ali to ne znači da baš svaki put nešto trebate reći. Bilo ko da stoji prekoputa nas u trenutku takvog naleta, nepoznati sagovornik ili član porodice potrebno je da kontrolišete svoje emocije u razgovoru. 



Možda prema članovima porodice znamo da budemo još okrutniji, jer se većina nas vodi time, da nas oni vole i da će nam uvijek oprostiti. Možda i jedna od najboljih mudrosti bi glasila: " Prije nego što nekome nešto kažeš, prvo reci sebi"! 

Ramislite dobro o ovim riječima i svaki put kada vam naiđe situacija bijesa, prisjetite se, mnogi kažu da su vođeni ovom frazom postali tolerantniji, i samim tim zadovoljniji sobom. Takođe, ovo se ne odnosi samo na komunikaciju sa odraslima, nego i sa djecom. 



Morate biti svijesni da i sa njima morate itekako paziti. Zamislite da majka pokupi dijete iz vrtića i kaže mu: "Koliko dugo je potrebno da čekamo, možeš li se brže obući, zašto si tako smotan"? Pokušajte to da kažete sebi i sagledajte kako ćete se osjećati. 

Zaista, prije nego što bilo šta kažete drugome, recite to prvo sebi. Osjetite svaku riječ upućenu drugome, pa onda kakva bi vaša osjećanja bila u tom trenutku. Neminovno bi bilo, da u svakoj vrsti odnosa pripazimo na svoje riječi. 

Bilo da se radi o odnosu roditelj - dijete, partner i vi, vaši prijatelji, nadređeni, komšije apsolutno bilo ko - isto važi. Prvo recite sebi te riječi koje bi uputili drugome i primjetićete da te riječi potpuno drugačije izgledaju i imaju drugačiju snagu.

Ponekad recite: "Ponosna sam što sam tvoja majka, supruga, prijateljica, sestra... mnogo te volim", "Kako si proveo dan, je li sve u redu" itd. Sve ove fraze možete da koristite u bilo kom odnosu kako biste bili srećniji i ispunjeniji. Ponekad je potrebna samo lijepa riječ, a ne kritika, kako bi popravila određenu situaciju.

Pokreće Blogger.