Djeca u pubertetu žude za ljubavlju: 5 načina da budete podrška tinejdžeru

Svakom djetetu period puberteta teško pada. A još teže sve podnosi ako ima roditelje koji ga ne znaju razumjeti.


Svi bismo željeli da imamo savršen odnos sa svojom djecom. Bez drame, bez vike, bez konstantnog objašnjavanja šta se smije a šta ne, bez svađanja... Ali nažalost to je nemoguće. I to ne samo da je nemoguće, već je i normalno da tako bude. 

U svakom odnosu u kojem ima ljubavi i brige doći će do raspravki ili neslaganja. Bitno je samo kako se postavimo u tom trenutku i koliko smo spretni da razgovor držimo ispod granice eskaliranja. Sa najvećim problemom se srećemo kada nam djeca uđu u pubertet.



Teško je znati šta žele i šta im treba jer riječi iz njih nikako da izvučemo. Tinejdžeri su skloni dramatizovanju, zavisno od toga koliko su osjetljivi. Bujica hormona koja se nalazi u njima tjera ih da se osjećaju čudno i da se osamljuju. 

Međutim, u tim godinama ljubav im je očajnički potrebna i potrebna im je podrška roditelja. Ako im želite to pružiti obratite pažnju na sljedeće stvari: 1. Prihvatite da vaše dijete raste: Sjetite se sebe u tim godinama, sigurno ste mislili da ste zreliji nego što jeste. 



Ponašajte se prema svom tinejdžeru kao da je odrasla osoba i nećete više imati problema. 2. Ne umanjujte njihove probleme. Bez obzira kroz kakve "gluposti" prolaze ako ih to muči potrudite se da im na lijep i racionalan način objasnite kako sa tim da se izbore. 

3. Ohrabrujte: Budite roditelj koji uvijek svom djetetu kaže "tu sam za tebe kad god me trebaš" ali ne očekujte da će vam se uvijek povjeravati. Vaše dijete će vam se otvoriti onoliko koliko može. Poštujte to. 4. Poštujte privatnost: To što ste roditelj ne znači da imate apsolutno pravo na život svog djeteta. 

To dijete je jedinka za sebe. Uloga roditelja je da ga zaštiti, da ga voli i da ga usmjeri na pravi put. To dijete ima pravo na svoje odluke, svoj život i svoju privatnost u koju se niko neće miješati. Pogotovo ne roditelji. 5. Imajte povjerenja. 

Ako se u jednom trenutku nađete u lošem odnosu sa svojim djetetom ne dižite ruke od njega. Uvijek postoje faze tokom kojih smo ili povezani ili udaljeni, bitno je da se znamo nositi sa obe. Prihvatite fazu u kojoj se nalazite kao privremenu fazu i trudite se da izgladite odnose kada su trnoviti.

Pokreće Blogger.