Ne dozvolite da vas svako isprovocira: 4 načina da ostanete pribrani tokom sukoba

Da bi čovjek ostao pribran potrebno je da ima mnogo iskustva, mudrosti i taktičnosti u sebi.


Usred svađe ili napada najteže je čovjeku da ostane pribran i da razmišlja racionalno. Ali s obzirom da bi svi trebali što više praktikovati zen stanje uma važno je da se znamo obuzdati u takvim trenucima. Evo nekoliko psiholoških savjeta kako to da učinite: 

1. Usporite disanje: Prema studiji objavljenoj u časopisu Cognition and Emotion, dok su promatrali veliku grupu ljudi, naučnici su otkrili da je svaka naša emocija povezana s određenim tipom disanja. Pa tako, što pliće i brže dišemo postajemo napetiji i nervozniji. 



Zato je važno da proces smirenja započnete sa pravilnim disanjem. Kada je napeto počnite duboko disati. 2. Počnite razgovor blagim tonom. Čak i kada predosjetite da će vas osoba verbalno napasti ne počinjite odmah da povisujete vaš glas. 

Ostanite pribrani i pokušajte kulturno razgovarati do posljednjeg časa. Kada oba čovjeka počnu da urlaju taj sukob vodi samo u veći problem, zato uvijek dajte sve od sebe da ga riješite na fin i učtiv način način. 3. Pokažite saosjećanje. 



Ono što ljude u konverzacijama najviše nervira jeste činjenica da sagovornik ne pokazuje nikakve emocije. Ako je vaš sagovornik vidno ljut, isfrustriran i ogorčen pokažite da primjećujete njegove emocije i pomozite mu pronaći način da se smiri. 

4. Koristite psihološke taktike. Hvaljenje je dobro poznata taktika da nekoga smirite i ohrabrite. Pa kada vidite da je neka osoba u rastrojstvu počnite priču sa "Opusti se, to se svima dešava, pusti da te prođe to stanje... ti si sjajan čovjek, ovo je samo žuta minuta". Takve riječi ohrabrenja smiruju ljude.

Pokreće Blogger.