Mudar čovjek više sluša, manje priča - Tri osobine su potrebne da bi sebe nazvali jakom ličnošću

Da biste postali jaka ličnost prvo morate proći kroz teške situacije koje će vas oformiti i ojačati.


Jaka ličnost je prvenstveno osoba koja preuzima odgovornost za sebe i svoj život. Ne zavisi od mišljenja drugih ljudi, zna da drži emocije pod kontrolom i samostalno donosi odluke bez obzira na to šta drugi govore. Tuđa mišljenja ne mogu poljuljati njihove stavove jer su ih izgradili na čvrstim temeljima. 

Da biste sebe mogli nazvati jakom ličnošću potrebno je da imate sljedeće tri kvalitete: 1. Neustrašivost: Neustrašivost se ne odnosi na odsustvo straha kao takvog. Ovdje se radi o sposobnosti osobe da kontroliše strah i da ne podlegne njegovom uticaju, što je posebno važno u ekstremnim situacijama. 



Odnosno, jaka osoba nikada ne djeluje burno pod uticajem prolaznih emocija. Zna se iskontrolisati i pričekati da se glava "ohladi". Ova kvaliteta pomaže u rješavanju mnogih problema i neugodnih situacija bez podlijeganja negativnom uticaju straha. 

2. Sposobnost zrele komunikacije: To znači biti sposoban podjednako pričati i slušati. Nezreli ljudi vole mnogo da pričaju o sebi ali ne vole da slušaju druge. Zbog toga oni često prekidaju svoje sagovornike, gledaju u plafon ili djeluju nezainteresovani za razgovor. 



Jake ličnosti znaju koliko je važno imati istaknutu vještinu slušanja. Slušanje je bitniji dio komunikacije nego pričanje. 3. Sposobnost nošenja sa svakim zadatkom ili preprekom. Jaka ličnost se ne baca u plač i kukanje kada im se nešto loše desi u životu. Baš naprotiv, jaka ličnost traži rješenje ili način da se izbori sa onim što se nalazi ispred njega.

Pokreće Blogger.