Roditelji ne bi smjeli djeci ispostavljati račune čak i kad odrastu - Psoholog objašnjava

"Dok si pod mojim krovom živjećeš po mojim pravilima" - Glavna izjava mnogih ljudi koje i danas pamtimo.


Moderni roditelji se trude da se prema svojoj djeci ponašaju kao psiholozi. Ali ako niste stručni u tome, bolje da ne pokušavate igrati se sa psihološkim metodama. Jer koliko god da mislite da bi nešto bilo dobro za vaše dijete, moglo bi se skroz drugačije ispostaviti.

"U svakome od nas postoji potencijal za saosjećajan roditeljski odnos, a djeca taj potencijal bude u ljudima" uvjeren je psihoanalitičar Tomaž Erzar. Međutim, i roditelji variraju u odgoju. Oni su često uplašeni jer nisu sigurni kako bi se trebali ponašati. 



On smatra da to trebaju priznati, a ne da bježe od realnosti, da kriju svoja osjećanja, i kasnije da naplate detetu njegove greške. "Neki roditelji cijeli život posvećuju svojoj djeci, čak i kad nije uvijek toliko potrebno" rekao je Tomaž Erzar. 

Kada roditelji potiskuju svoje potrebe, nakuplja se mnogo ljutnje i prije ili kasnije će djetetu ispostaviti račun, upozorio je Erzar. Probuđivanje krivice u djeci, rekao je, nije na mjestu. Roditelji često svoje želje i obaveze prebacuju na djecu i ponašaju su kao da su njihove vlastite. 



Žele da ugode djetetu u svemu čak i kada je tvrdoglavo i plače. “Očevi u trenucima nevolje ne bi trebali tražiti utjehu u djeci koja su ranjiva”, rekao je on. Prema njegovim riječima, to bi im oduzelo hrabrost i povjerenje u svijet. S obzirom na to, na njegovu preporuku roditelji moraju potražiti utjehu negdje drugdje. 

Erzar je podsjetio da su u prošlosti djeca bila veoma zabrinuta za probleme i obaveze svojih roditelja, ali se to srećom mijenja u modernim vremenima. On je naglasio da svako ponašanje ima i svoju pozadinu koju treba detaljnije sagledati. Ne tražite od djece da se ponašaju kao odrasli kada to nisu. Prihvatite njihovu nezrelost i zaštite ih.

Pokreće Blogger.