Oprostiti preljubu, da ili ne - U izdaji ne postoji ništa što bi se moglo oprostiti

Oprostiti preljubu ili ne? Poenta je kako gledate na ljubav a kako na opraštanje. Neke stvari se nikad ne praštaju.


Možeš zaboraviti, ali koliko možeš oprostiti? Da li preljubu treba oprostiti? Počnimo od klasičnog primjera. Prije svega ćemo zamisliti sljedeću situaciju (ovo nije neka posebna priča, već jednostavno svakodnevna situacija koja se često događa). 

Postoji muškarac, postoji žena, i oni su u braku, recimo tri godine. Ona mu je sjajna žena, pruža mu sve, voli ga, brine o njemu, brine o djeci... Malo je monotonija zavladala njihovim odnosom ali ništa na čemu se ne može poraditi. 



Na njegovom poslu se pojavljuje nova radna koleginica koja je jako privlačna a pritom i zainteresovana za njega. Potrebno mu je sasvim malo vremena da bi pristao na noć sa njom, i to se i dešava. Nakon toga njegova supruga saznaje za to i tu nastaje haos. 

Međutim, u takvim situacijama žene se dijele na dvije grupe - one koje oproste i nastave vezu i one koje ni pod kojim uslovom ne oproste. Koji tip žena čini ispravnu stvar? Da li se izdaja treba oprostiti? Počevši od same izdaje, u njoj nema ništa što bi se moglo oprostiti. 



Oprostiti znači preći preko nečega i potpuno ili djelimično zaboraviti na to. Oprostiti možemo sitnice, ali kako da oprostimo izdaju? Kako preći preko činjenice da osoba kojoj ste poklonili sve ipak vas nije stavila na prvo mjesto? 

Kako se pomiriti sa tim da vaša veza vašem partneru nije toliko bitna da pokaže poštovanje prema njoj? Svi oni koji misle da su oprostili preljubu, koliko vas i dan danas boli to što vam je voljeni čovjek uradio? Oslobodili ste ga krivice kao da se ništa nije desilo. A desilo se!

Možda će vaš partner tvrditi da se promijenio, da nikada to više neće učiniti. Ali to je obećavao i prije nego što je to učinio zar ne? Ako je jednom pokazao na šta je spreman, zašto mislite da to neće učiniti ponovo? Ma možete vi oprostiti sto puta, ali nikada nećete zaboraviti.

Pokreće Blogger.