Ljubomorne žene nisu uvijek histerične, već strastvene: 7 zanimljivih činjenica o ljubomori

Ljubomora se često može uporediti sa tim koliko žena voli svog muškarca. Svaka žena koja voli i koja želi zaštititi svoju ljubav - biće ljubomorna do neke mjere. 


Donosimo nekoliko zanimljivih činjenica o ljubomori. 1. Ljubomora je u ženinoj prirodi. Vrhunac ljubomore kod žena se obično dostiže tokom trudnoće i u prvim godinama života djeteta. Tokom ovog perioda, žena ima pojačanu potrebu da zaštiti svog muškarca i dijete što se često ispoljava u obliku ljubomore. 

Naučnici su proveli istraživanje i otkrili da samopoštovanje žena zavisi od stanja njene hormonske slike ili količine testosterona. 2. Poptuni nedostatak ljubomore nije dobar. Psiholozi smatraju da nije normalno ne osjećati ljubomoru nikako. 



Kao što pretjerana ljubomora nije dobra, tako nije dobro ni ići u drugu krajnost. 3. Ljubomora je na drugom mjestu na listi glavnih razloga za razvod braka (prvi je nedostatak novca i svađe oko novca, treći je izdaja). 4. Prema statistikama, 7-10% muškaraca na Zemlji je patološki ljubomorno. 

Takve osobe traže bilo kakve razloge kako bi pronašli tragove izdaje, pa ih često izmišljaju kada ih ne pronađu. Patološki ljubomorni muškarci okrivljuju svoju partnerku za "izdaju" koje su oni u svojoj glavi izmislili. Sa njim veza i život skoro da nisu mogući. 5. Neisgurnost je najčešći uzrok ljubomore. 



Što je čovjek nesigurniji on će biti više opterećen drugim ljudima. Nesigurni ljudi se često porede sa ljudima i često preispituju svoje kvalitete. Na primjer, niski muškarci će biti nesigurni zbog svoje visine i često će biti ljubomorni na visoke muškarce. 

6. Ženska ljubomora je učestalija, ali muška ljubomora je jača. Oni možda neće biti ljubomorni na neke sitnice na koje će žene biti, ali svaku pojavu ljubomore u sebi će teško podnijeti. 7. Ženska ljubomora nije često pokazatelj histerije, već strastvenosti. Žena koja je ljubomorna pokazuje koliko joj je stalo do njenog muškarca i na šta je spremna sve kako bi ga zaštitila.

Pokreće Blogger.