Ljubomora imponuje ali i ruši vezu - Kako prestati biti ljubomorna osoba

Ljubomora može biti mač sa dvije oštrice. Koliko dobroga može da donese, možda duplo više toga može da odnese.


I muškarci i žene su skloni ljubomori. Ljudi smo i to je ljudska osobina. Neko u manjoj količini a neko u većoj. Nemoguće je procjeniti da li su muškarci skloniji ljubomori nego žene, mada se smatra da žene u tome prednjače. Uz malo mudrosti ova osobina se može držati pod kontrolom.

Ljubomora je potpuno neškodljiva u malim količinama, štaviše može biti čak i simpatična. Ljubomora može biti potvrda osobi da je njen partner zaista voli. Ali, prekomjerne mjere ljubomore dovode do neugodnih situacija, probleme pa i raskida. 



Ako ste jedna od onih osoba koje vode borbu sa izlivima ljubomore veoma je važno da je naučite držati pod kontrolom. Donosimo nekoliko psiholoških trikova koji bi mogli pomoći: 1. Budite svjesni uzroka nastajanja ljubomore. Ako je vaša ljubomora jača od vas, prihvatite da ste jednostavno takva osoba. 

Ne pokušavajte se drastično promijeniti već naučite držati svoju ljubomoru pod kontrolom. 2. Uvijek dobro razmislite prije nego što nešto kažete u afektu ljubomore. U žutim minutama kažemo razne gluposti uključujući i ono što ne mislimo. 



Važno je da uvijek ostanete pri zdravoj pameti. Muškarci vas najviše analiziraju baš u ovakvim situacijama i to im je najbolji pokazatelj kako se žena nosi sa teškim trenucima i poteškoćama. 3. Cijenite ono što imate i poštujte tuđe. 

Ako se često uhvatite kako ljubomorišete na druge to pokazuje da ste previše fokusirani na tuđe stvari a premalo na svoje. Vježbajte zahvalnost, odvojite vrijeme da se zahvalite univerzumu na svemu što imate ma koliko toga bilo malo. Cijenite ono što drugi imaju i ne poželite ništa što je tuđe.

Pokreće Blogger.