Koje su razlike između strasti i ljubavi: Strast može iščeznuti za jednu noć, a prava ljubav ne može

Ljubav i strast su usko povezani. Ljubav skoro da ne postoji bez strasti, ali ipak strast bez ljubavi nije dovoljno jaka vrsta veze. 


Strast se može desiti brzinom svjetlosti. Kad nekoga ugledamo ili odmjerimo dovoljno je da osjetimo strast i požudu za tom osobom. Strast se brzo razbukti, ali se isto tako brzo i smiri, dok za ljubav treba vrijeme ali kada se pojavi ne iščezava tako lako. 

Strast može biti različitog trajanja. Nekada traje samo sat, a nekada čitavu nečiju vječnost. Najduže traju one strasti koje se nisu ostvarile. Na primjer, žena upozna muškarca koji je jako privuče. Toliko želi da provede dan ili noć sa njim, ali jednostavno ne dobija tu priliku. 



Kako joj sve prilike izmiču ona će početi sve više i više da čezne za tim muškarcem. Zašto toliko čeznemo za osobama koje nismo mogli imati? Psihološko shvatanje te pojave je sljedeće: Kada se jednoj osobi dopadne druga, ona u svojoj glavi razvija scenarija, epozode i filmove kako bi ljubav sa tom osobom izgledala. 

A ono što je čovjeku svojstveno jeste da odvija filmove koji se njemu dopadaju. Tako dobijamo shvatanje da bi noć sa tom osobom koja nam se dopada bila sjajna (jer smo je takvu zamislili u svojoj glavi), dok zapravo u stvarnosti to bi moglo bit potpuno drugačija priča. 



Zbog toga mnoge veze traju samo jednu ili par noći - jer to ipak nije ono što je čovjek u svojoj glavi zamislio. Ako strast tako kratko može trajati, da li je uopšte važna u ozbiljnoj ljubavnoj vezi? Strast je ono što nas pokreće na svakom životnom polju. I na poslu, i u hobijima, i u ljubavi... 

Strast nije jednaka ljubavi ali je itekako poželjna u vezi jer povezuje partnere na dubljem nivou. U nekim vezama će strast u potpunosti iščeznuti u starosti, i tada će se ti partneri pretvoriti samo u životne saputnike koji se vole i poštuju.

Pokreće Blogger.