Manipulatori često glume žrtve i dobrice - 5 savjeta kako da im ne dopustite da vas preveslaju

Manipulatori su toliko vješti u svojim namjerama da su sposobni ljude ubijediti u suprotno od onoga u šta vjeruju. Ako želite da se zaštitite od njih, pratite sljedeće savjete:


1. Ne dajte im povoda da vas nasamare: Manipulatori će često željeti iskosristiti ljude od kojih imaju koristi - sasvim logično. Ako vas počnu često moliti za male usluge to je vjerovatno samo uvod za nešto veće što se sprema i što od vas žele.

Dakle, ako primjete da od vas mogu nešto izvući oni će navaliti na to. Dajte im do znanja da od vas nemaju šta tražiti. 2. Obratite pažnju kad često izgovaraju vaše ime. Još od davnina se zna da ime osobe ima veliku moć. Pogotovo u konverzaciji sa dotičnom osobom kada se koristi. 



U knjizi "Kako osvojiti prijatelje i uticati na ljude" Dale Karnegi objašnjava kakvu važnost ima često korištenje imena. Pa tako, kada pričate sa manipulatorom i koristite njegovo ime. Ako vas zamoli da nešto učinite za njega, umjesto da kažete "Ne mogu to sad učiniti", recite "Marko, ne mogu to sad učiniti". 

Tako ostavljate utisak da niste jedna od njegovih žrtvi koje može tek tako nasamariti. 3. Ponavljajte stalno jednu te istu stvar. Manipulatori ne vole kada ljudi ponavljaju stalno isto, kao pokvarena ploča. Ako često ponovite "Ne želim činiti usluge za ljude koji to ne zaslužuju" oni bi se mogli osjećati direktno prozvanima, jer u dubini duše znaju da su baš oni takvi.



Ponovite tu izreku par puta i vjerovatno će odustati od vas. 4. Držite distancu. Manipulatori obično vole narušavati tuđu privatnost. To su one osobe koje će zaviriti u vaše telefone dok kuckate ili gledati u vaše laptope dok nešto radite. Oni jednostavno žele znati što više o vama kako bi to mogli iskoristiti kao keca u rukavu.

5. Ne dozvolite da svale krivicu na vas. To je glavna stvar koju manipulatori rade. Na primjer, manipulativni roditelji će se praviti slabima ili povrijeđenima kako bi pridobili svu pažnju svoje djece. Pritom će za razlog svoje slabosti navesti da su baš ta djeca kriva ili slično.

Pokreće Blogger.