Kad djeca napuste gnijezdo ne ostajete sami - 5 savjeta kako se nositi sa roditeljskim strahovima

Jedan od najvećih strahova mnogih roditelja jeste odlazak djeteta iz svog gnijezda. Roditelji se pribojavaju tog dana kao da je posljednji. 


Svaki roditeljski strah je opravdan jer roditeljska ljubav je neizmjerna i ne treba opravdanja. Roditelji toliko ljubavi, brige i pažnje unose u odgoj svog djeteta da im je prosto teško shvatiti da će baš to malo voljeno stvorenje poželjeti otići.

Mnogi roditelji neće moći prihvatiti ovu činjenicu, mnogi će biti duboko uvjereni da će njihova djeca zauvijek živjeti sa njima, što nije isključena opcija, ali ipak manje vjerovatna u današnjem dobu. Ako ste vi jedan od roditelja koji prolazi kroz razne strahove zbog svoje djece shvatite - niste sami i niste jedini!



To je potpuno normalna stvar kod svakog oca ili majke, bitno je samo da naučite kontrolisati svoje strahove i nositi se sa njima kako biste vi lakše i ljepše živjeli. Evo nekoliko savjeta kako da se lakše nosite sa roditeljskim strahovima: 1. Kad djeca odlaze to znači da ste uspješno obavili svoj posao.

Dužnost svakog roditelja je da od djeteta napravi čovjeka koji će se kasnije znati sam snalaziti u životu. Ako je vaše dijete dovoljno odraslo da započne život sam - shvatite to kao vaš lični uspjeh. Od one male bebe koja nije mogla da hoda napravili ste sjajnog čovjeka. Zar to nije sjajno? 



2. Odlazak djece ne mora da znači da ćete se osjećati usamljeno. Zrele godine su idealan period kada čovjek može da poradi na onome što je oduvijek želio a nije uspio ostvariti. Sjetite se svojih želja iz mladosti, šta je to što biste željeli učiniti? Želite otputovati na kraj svijeta? 

Više vas ništa ne sprječava u tome. 3. Prihvatite svoja osjećanja. Ne trebate sebe forsirati da prestanete osjećati strah ili tugu. Sva vaša osjećanja su opravdana, i što ih prije prihvatite lakše ćete se nositi sa njima. 4. Poništite negativne misli. 

Najveći problem mnogih roditelja je to što u mislima razvijaju milione filmova šta bi se sve moglo desiti njihovoj djeci. Potrudite se takve misli srezati u korjenu. Ako to uspijete kasnije će se sve manje pojavljivati. 5. Održite dobru vezu sa djecom. 

Da bi roditelji ostali u dobrim odnosima sa djecom važno je da im dadnu povoda za to. Djeca će u većini slučajeva obilaziti i roditelje koji su bili loši, ali mnogo češće će vas obilaziti ako prema vama gaje veliku ljubav i imaju lijepe uspomene iz djetinjstva.

Pokreće Blogger.