Roditeljske greške s kojima mnogi kvare djecu - Kad ih poredite sa drugima stvarate im komplekse

Roditelji svih generacija griješe u nečemu. Taman kad prevaziđemo jedan pogrešan metod vaspitanja pojavi se neki drugi, možda još gori. A nažalost, najviše učimo iz već načinjenih grešaka u nečijem životu. 


Ovo su neke od najučestalijih grešaka u odgajanju djece koje neki roditelji čine: Greška broj 1: Zanemarujete želje svoje djece. Vi ste jednostavno ravnodušni prema tome. Vjerovatno vam se čini da je želja djeteta glupa ili nerazumna, ali time što ih ne ispunjavate ili potcjenjujete dajete djetetu do znanja da uopšte nije bitno kako se osjeća i šta misli. 

Greška broj 2: Ponašate se kao dijete prema svom djetetu. Kada je vaše dijete ljuto, histerično ili nezadovoljno vi se prema njemu ponašate kao dijete. Na primjer, začepite uši ili ga u potpunosti ignorišete. Takva reakcija na njegovo nezadovoljstvo dovodi do još većeg ogorčenja. 



Greška broj 3: Stalno upoređujete svoje dijete sa drugom djecom, ukazujući da su bolja od njega. Na primjer, hvalite kćerku vaše komšinice koja nekim čudom sve radi bolje od vašeg djeteta. Šta postižete time? Vaše dijete će odrasti zavidno, iskompleksirano i imaće nisko samopoštovanje. 

Uvijek će misliti da će, bez obzira na to što radi, neko biti bolji od njega, i to će stvarati veliko ogorčenje u njemu. Greška broj 4: Provodite malo vremena sa svojom djecom. Cijeli dan ste na poslu, a naveče kada se vratite kući želite samo jedno - odmoriti se i pobjeći od svih. 



Jasno je da svakom čovjeku treba vrijeme za odmor, ali nemojte se kasnije čuditi kada shvatite da je vaše dijete postalo totalni stranac koji neće da vam se povjerava i o kojem ništa ne znate. Greška broj 5: Ne propuštate priliku da grdite svoje dijete pred strancima, ukazujući na njegove nedostatke. 

Time ga ne podstičete da bude bolji, već naprotiv - ponižavate ga. Ukoliko prepoznate neku od navedenih grešaka u svojim metodama odgoja, potrudite se da poradite na njima. Na kraju krajeva, vrijeme vrlo brzo prolazi, vaša djeca će odrasti za tren oka, ono što ste za njih učinili u djetinjstvu će se pamtiti do kraja njihovog života.

Pokreće Blogger.