Jabukovo sirće umjesto pegle za veš - 10 genijalnih načina da ga upotrebite u domaćinstvu

Domaće jabukovo sirće bi moglo zamijeniti mnoga sintetička i hemijska sredstva i poštediti nas velike muke u domaćinstvu. 


U nastavku donosimo deset upotreba jabukovog sirćeta za koje možda niste znali. 1. Umjesto tonika za lice: Ako želite očistiti lice ili zategnuti ga a ne želite više da koristite jake hemijske tonike možete napraviti sami svoj proizvod za čišćenje lica. 

Pomješajte jednu kašiku jabukovog sirćeta i dvije šolje vode. Za lakšu primjenu umočite tufere u pripremljenu smjesu i lagano čistite lice. 2. Jabukovo sirće umjesto pegle za veš: Ako vam je mrsko da peglade isprobajte sljedeći trik - Nakon što operete stvari, pošpricajte ih rastvorom sirćeta i vode i ostavite po strani da se suše. 



3. Sredstvo za uklanjanje fleka. Cipele, patike, zimsku obuću najbolje možete očistiti sa jabukovim sirćetom. Pomješajte istu količinu vode i sirćeta a zatim umočite krpu i sa njom perite vašu obuću. Možda poslije ovoga nećete više morati kupovati sredstva za čišćenje. 

4. Za ujede komaraca. Natopite jabukovo sirće na tufer i premažite mjesta gdje vas je komarac ugrizao. 5. Za čišćenje nakita. Sirće je sjajna opcija za čišćenje srebra. Pomiješajte malo soke bikarbone sa sirćetom i dobijenom smjesom saperite vaš nakit. 



6. Čisti fleke od znoja. Skupite odjeću koja ima fleke od znoja i pošpricajte isflekana mjesta sirćetom nekih pola sata prije pranja a zatim ga operite. 7. Kao sredstvo za čišćenje kamenca. Ma koliko kamenac bio tvrdoglav, jabukovo sirće se žustro bori protiv njega. 

U posudu zagrijte sirće da bude vruće, ali ne do tačke ključanja, i namočite sa tim sva mjesta gdje vam se nakupio kamenac. Ostavite da djeluje nekoliko minuta a zatim isperite. 8. Eliminiše neprijatne mirise vašeg doma. Uspite sirće u posudu sa špricom i pošpricajte prostorije kako bi se neutralisali neugodni mirisi. 

9. Za njegu noktiju. Prije nego što nalakirate nokte, potopite ih u jabukovo sirće na pet minuta a zatim nastavite sa manikirom. 10. Za čišćenje frižidera. Jabukovo sirće je sjajna stvar za neutralisanje neugodnih mirisa i čišćenje zaostalih tragova hrane. Natopite krpu sirćetom i prebrišite ga.

Pokreće Blogger.