Važne lekcije za majke koje odgajaju sinove - Nisu suze samo za curice, pustite ga da plače

Majka bi svoje dijete trebala da obasipa ljubavlju, pažnjom. Neki smatraju da nakon pete godine, otac preuzima odgajanje djeteta, ali to nije ispravna stvar.


Posebno za djecu koja odrastaju u razdvojenim porodicama ili porodicama gdje otac po cijeli dan radi da bi zaradio za porodicu. Tada, ipak, majka preuzima punu odgovornost. Donosimo savjete mamama o odgajanju sinova. Postoje pravila kojih bi se sve majke trebale pridržavati. 

Nikad se smijte svom sinu - čak i za malog čovjeka, kao što je vaš sin, ismijavanje je duboka trauma. Ona može ostaviti neizbrisiv trag u njegovim mislima. Kao što znate, traume iz djetinjstva ostavljaju prilično ozbiljan ožiljak na čovjeku u odraslom dobu. 



Čak i sitnica kojoj ste se smijali može vašeg sina pretvoriti u pravu tragediju. Nikad ne zanemarujte njegova pitanja. Ni slučajno ne zanemarujte pitanja koja vam postavlja vaš sin. Čak iako su pitanja nekad čudna, uvijek odgovorite iskreno. 

Ako vas neka dječja pitanja zbunjuju, nađite razumijevanja da odgovorite na njih. Kada želite da donesete odluku, konsultujte se sa sinom - prvo, za svako dijete ovo je najveći stepen povjerenja kada se traži savjet od njega. Drugo, on jeste dijete, ali njegov glas bi trebao imati težinu govora. 



Djeca su ta koja ponekad pronalaze izlaz iz neke situacije koje su odraslima izgledale nerješivo. Prestanite da koristite frazu „Rekla sam ti“ - ovo nikako nemojte da radite. Nema potrebe da pokazujete da ste vi najvažniji, da dominirate sa njim. Čemu služi ova fraza? 

Da dokažeš sebi da si ti u pravu. Možda je bolje, ako je dijete pogriješilo, da mu pomognete da donese ispravne zaključke. Pohvali sina - ovo je važno za svaku osobu i za svako dijete. Stoga, pokušajte da hvalite svog sina što je češće moguće. 

Jasno je da trebate biti i strogi, ali potrebno je i hvaliti i pokazati da ste ipak ponosni na njega. Tada će vaš sin izrasti u samopouzdanu osobu. Pustite sina da plače - djeca svoja osjećanja izražavaju malo drugačije. Ako sin plače, ne znači da je slabić. 

Podržite ga, smirite, pokušajte biti na istoj talasnoj dužini kao i on. Shvatite da se u tim suzama krije neka sitnica, ali je dijete to jednostavno shvatilo kao tragediju. Neka se isplače, pa će mu kasnije biti lakše.

Pokreće Blogger.