Smijeh je spas za sve - Žitvotne mudrosti Bel Kaufman koja je poživjela 103 godine

Bel Kaufman je poznata američka spisateljica i unuka čuvenog književnika Sholem Aleichema. 


Bel nije krila da je njen djed bio njena velika inspiracija: “Kad smo šetali s njim, govorio je: što me čvršće držite za ruku, bolje ću pisati. Zato sam ga uvijek držala svom snagom. Dao nam je ljubav i smijeh. Ne samo nama - čitavom čovječanstvu. 

Volio je obične ljude i insistirao je na tome da se ljudi smiju. Bio je ispred svog vremena, i tvrdio da smijeh produžava život. " Bel Kaufman je živjela 103 godine. Do kraja života zadržala je bistrinu uma, izgledala je sjajno i odijevala se sa ukusom.



Voljela je štikle i elegantne naočale, nije izlazila iz kuće bez šminke, a jednom sedmično je posjećivala plesni studio. Sa 100 godina još je predavala kurs humora na Hunter College u New Yorku. Na pitanje u čemu je tajna njezine neznanja mladosti, Bel je riječima svog djeda odgovorila: 

"Treba živjeti, čak i ako to ubija", a zatim dodala: "Morate biti znatiželjni i morate željeti sve bolje upoznati - ljude, umjetnost, knjige... A ne da stalno misliš na sebe i razmišljaš da ćeš uskoro umrijeti. Uvijek se mora ići stepenicama, kamo god one vodile. 



"Prisjetimo se još nekih njenih riječi: "Smijeh nas održava zdravima. Čovjek može preživjeti sve tako što će tražiti humor u svemu. Ne možete se smijati dok ste ljuti, ne možete se smijati kad se osjećate tužno. ne možete se smijati kada zavidite drugima". 

"Ljubav je najbolji poklon, to je je iskazivanje najbolje strane svakog čovjeka". "Obrazovanje nas ne može sve učiniti liderima, ali može nam pomoći da izaberemo kojeg lidera treba pratiti".

Pokreće Blogger.