Mrzovoljnim ljudima treba više oksitocina - Hormona ljubavi: Jednostani načini da ga podignete

Oksitocin je više od pukog "hormona ljubavi". Osim što utiče na raspoloženje osobe, oksitocin smanjuje stres, povećava prag bola, ublažava anksioznost i stimuliše sve vrste pozitivnih socijalnih interakcija. 


Ako se osjećate mrzovoljno možda vam ovog hormona manjka. Donosimo nekoliko metoda koje bi vam mogle pomoći da ga stimulišete. Fizički kontakt: Zagrljaji, poljupci i milovanja doprinose razvoju hormona ljubavi. Riječi podrške: 

Riječi su moćan alat koji mogu pomoći ljudima da se osjećaju bolje. Primanje komplimenata sjajno djeluje na mentalno stanje čovjeka, ali isto tako i davanje. Zato pohvalite bliske osobe češće. Slušati druge: Slušanje je sjajan način da povećate nivo oksitocina.. 



Kada razgovarate s drugom osobom to stvara konekciju između vas. Pažljivo slušanje pružiće vam predivan osjećaj nagrade. Meditacija: Meditacija je prilično efikasan alat za opuštanje tijela i uma. Osim što nam prija opuštanje, meditacijom možete pospiješiti razvoj oksitocina što doprinosi dugotrajnoj sreći. 

Fizičke vježbe: Da biste iskusili ovu prednost ne morate ići u teretanu, trčati ili voziti bicikl ako ne možete ili ne želite. Hodanje i obavljanje jednostavnih vježbi kod kuće takođe su dovoljni da vam pomognu da pospiješite oksitocin i osjećate se bolje. 



Suze: Studije su pokazale da sputavanje emocija smanjuje nivo oksitocina. Suze su način za oslobađanje negativnosti i stresa. Razmislite o tome kako ste se osjećali nakon plakanja. Sigurno ste osjećali opuštenost, kao da ste sat vremena proveli u meditaciji ili nekoj jednostavnoj vježbi. 

Zato ne suzdržavajte suze kada vam se plače. Budite velikodušni prema drugim ljudima. Osjećamo se dobro kad dajemo drugima, a drugi nama. Velikodušnost, poput nesebične volje da poklonite svoje vrijeme drugome, donose nam osjećaj zahvalnosti i zajedništva, doprinoseći proizvodnji ogromnih količina oksitocina.

Pokreće Blogger.