"Izgledaš umorno" ne odražava vašu zabrinutost već bezobrazluk - 3 klasične uvrede u razgovoru

Tanka je linija između iskrenosti i bezobrazluka, i mnogi će se pozvati na iskrenost dok zapravo samo žele proći nekažnjeno za uvrede koje će izgovoriti. 


Iskrenost nije uvijek poželjan gost u konverzacijama, štaviše, čovjek bi trebao znati granicu pristojnosti. Mnogi ljudi će izgovoriti gnusne uvrede drugome uz rečenicu "Ali ja sam samo iskren" - i na tu izjavu imamo samo jedan odgovor: Ne, ti nisi samo iskren, ti si samo bezobrazan. 

Postoji dosta fraza kroz koje vrijeđate druge a da toga možda niste ni svjesni. Ovo su neke od njih: "Izgledaš umorno/bolesno". Ovakvo pitanje je omiljeno među bezobraznim i podlim ljudima koji imaju namjeru da povrijede i uvrijede sagovornika. 



"Zašto izgledaš tako blijedo, umorno, bolesno?" - Jedna od najgorih izjava koje možete uputiti svome sagovorniku. Umjesto što mu postavite to neumjesno pitanje, bolje je da pitate kako se osjeća, da li je sve uredu u njegovom životu. 

Ako se osjeća loše, tužno ili prolazi kroz proboleme vaš sagovornik će sam početi razgovarati o tome, bez da mu vi nabijete na nos da izgleda loše. Ako ne želi da priča o tome preostalo je samo da poštujete to i ne zabadate svoj radoznali nos u tuđi život. Tako se to radi! 



"Wow, proljepšala si se". Šta želite reći sa ovim, da je vaša sagovornica bila ružna? Čak i ako niste to mislili reći, to je ono što će ona u većini slulčajeva shvatiti. Umjesto tako loše formulisanog pitanja, bolje recite "Izgledaš sjajno." Sasvim jasno i lijepo. 

"Baš ti se posrećilo što si pronašla tako dobrog muškarca". Šta god da ste htjeli reći sa ovim, vaša sagovornica će pomisliti da mislite da je njen muškarac bolji od nje. Svako ko ima lijepo mišljenje o svojoj prijateljice reći će kako se njenom muškarcu posrećilo, a ne njoj.

Pokreće Blogger.