Voljeti nekog znači osloboditi ga od sebe samog - Onaj ko voli neće uopšte poželjeti da ode

Ivana Kuzmanović je književnica iz Beograda. U svojoj knjizi "Od kada sam se zavolela" mnogima je prikazala ljubav iz potpuno drugačije perspektive. Donosimo odlomke iz ove knjige: 


"Prvo što sam naučila jeste da se Ljubav ne nalazi nigde izvan nas samih. Niko nam je ne može doneti spolja i ni od koga ne zavisi. Zatim sam naučila da Ljubav može postojati samo u slobodi i da voleti nekoga znači osloboditi ga čak i od sebe samog. 

Ljubav se ne može zarobiti i kada poželi da ide, ni najčvršći lanci je ne mogu sprečiti. Osoba koja voli je svesna sebe i svoje celovitosti. Takođe je svesna i sveta koji je okružuje i sa kojim oseća povezanost. Ona je svesna da može preživeti i opstati i ako voljena osoba odluči da ode, i njen odlazak za nju ne predstavlja i prestanak Ljubavi." 



Učinite sve što je u vašoj moći da se zaštitite i osnažite. Pružite sebi Ljubav. Ne kinjite se. Osvestite svoju lepotu, divotu, neponovljivost, posebnost, umesto da sebi tražite mane koje bi vas "diskvalifikovale". Nikada nemojte štedeti svoje pozitivne emocije, tople dodire, lepe reči i gestove podrške. 

Njihovim pružanjem one će se uvećavati i činiti radosnim i vas i one ka kojima su usmerene. A imajući u vidu da smo svi Jedno, ovo će biti vaš način donošenja Ljubavi među sva živa bića i vaš doprinos da svet postane udobniji i lepši. 



Najveći broj naših nedaća i nevolja, frustracija i neraspoloženja proističe iz uverenja da je naša volja (želja) neprikosnovena, da imamo prava da je sprovodimo, da drugi treba da joj se povinuju, da možemo kontrolisati situacije, ljude, pa i sam život. 

Ne možemo voleti sebe dok sebi ne dopustimo da budemo takvi kakvi jesmo i dok se ne prihvatimo u celosti, takvi kakvi smo. Tek kada svoju ranjivost priznamo sebi, prihvatimo je i podelimo sa drugim, stvorili smo mogućnost za razvoj bliskosti i empatije, za upoznavanje Ljubavi. 

Ne možemo voleti drugog dok mu ne dopustimo da bude kakav jeste, da oseća kako oseća, da misli kako misli, ne možemo ga voleti dok ga ne prihvatimo."

Pokreće Blogger.