Uskratite ljubav i pažnju ljudima koji vam to ne uzvraćaju - Što više dajete manje dobijate od njih

Biti dobar čovjek nije uvijek pohvalna stvar, pogotovo onome ko je takav jer on zna koliko često ljudi iskorištavaju dobrotu drugih.


Biti dobar čovjek često znači nailaziti na osobe koje žele biti u tvom društvu iz pogrešnih razloga. Takvi vas žele u svom okruženju zbog sebičnosti, manipulacija i koristi. Takve ćete prepoznati po tome što vam ne daju mnogo zauzvrat a previše traže.

Svaki normalan i dobar čovjek će sa zadovoljstvom pružiti sve što ima onome ko njemu pruža isto. Dakle, ako u svom okruženju imate osobu koja vam ne uzvraća dovoljno tada ste u problemu. Možda ćete se čak i požaliti toj osobi kako vam ne priznaje sve što radite za nju.



A ta osoba će se izvlačiti na to "Ja sam drugačija osoba. Mi smo skroz različiti. Ja ne pokazujem svoju ljubav i pažnju kroz djela..." itd. Prvi pokazatelj da imate loše osobe oko sebe je baš to koliko dobijate od njih nakon što vi dadnete mnogo. 

I ovdje se ne radi samo o materijalnim stvarima, već se radi i o pažnji, emocijama, saslušavanju, razumijevanju... Da li ste spremni saslušati svaki problem svog prijatelja u svako doba dana i noći? Da li je taj prijatelj spreman učiniti isto za vas? 



Da li ste spremni potruditi se riješiti svaki njegov problem? Da li je on spreman učiniti isto? Kad konačno shvatite da vam bližnji ne uzvraćaju dovoljnom - prvi korak ka boljoj budućnosti jeste da im uskratite svešto im dajete. 

Tada će ili shvatiti koliko su bezobrazni i nezahvalni bili, ili će otići od vas jer vas ionako ne žele ako nemaju korist od vas. Upamtite, niste sebični ako mislite na vlastito dobro.

Pokreće Blogger.