Naučnici došli do zaključka da vijernost i ljubomora muškarca zavise od njegove visine

Šta mislite ko je nesigurniji i ko je skloniji preljubi, niski ili visoki muškarci? Istraživanja pokazuju:


U studiji koju su sproveli španski i holandski istraživači sa univerziteta u Groningenu (Holandija) i Valensiji (Španija), 549 muškaraca i žena postavljeno je pitanje o njihovom stavu prema ljubomori. Konkretno, naučnici su pokušali shvatiti zbog čega se ljudi osjećaju nesigurno. 

Rezultati istraživanja, objavljenih u britanskom naučnom časopisu New Scientist, pokazuju da muškarci zavide onima koji su atraktivniji, bogatiji i viši. Tom prilikom, otkrili su da što je čovjek bio viši, to je bio manje ljubomoran. Dakle, niski muškarci osjećaju najviše ljubomore i nesigurnosti.



Kako istraživanja pokazuju veća je vjerovatnoća da će visoki muškarci biti uspješniji u karijeri, zaraditi više novca i imati ljepše djevojke. Istraživači vjeruju da je to tako zato što se visina povezuje s atraktivnošću, fizičkom superiornošću i dobrim reproduktivnim performansama. 

S obzirom da su niski muškarci najviše ljubomorni i najviše nesigurni, iz toga se može povezati da su niski muškarci možda često i nevjerni, uzimajući u obzir da je nesigurnost najčešći uzrok nevjere. Što se tiče rezultati ženskih ispitanika, žene su najviše ljubomorne na lijepe i prijatne žene.



Ali što se tiče visine njihovi odgovori su pokazivali da su najljubomornije žene niskog i visokog rasta. Žene prosječne visine su po ovim istraživanjima najmanje ljubomorne. Mnoge visoke žene se ne osjećaju udobno u svojoj koži i zavide ženama prosječnog rasta.

Ovo sve su statistički podaci koji ne moraju nužno predstavljati istinu većine. 

Pokreće Blogger.