Stručnjaci ističu: Koliko će trajati vaša veza zavisi i od inteligencije vašeg muškarca

U bilo kojoj vezi važno je da oba partnera daju sve od sebe da ta veza funkcioniše i potraje. 


Prema Johnu Gottmanu, jednom od najistaknutijih stručnjaka za veze, određene stvari ugrožavaju trajanje veze: kritika, obrambeni stav, prezir i sposobnost razumjevanja. U nizu istraživanja koje je sam Gottman vodio na Univerzitetu u Washingtonu stotine parova je analizirano kroz deset godina. 

Ova su istraživanja pokazala da je jedan od odlučujućih faktora za sretan brak emocionalna inteligencija para, a posebno inteligencija muškarca. Svaka veza moraće se suočiti s brojnim epizodama bijesa i kritika. Gottmanove studije pokazale su da oko 65% muškaraca reaguje previše defanzivno tokom svađe. 



Jedan od razloga zbog kojeg se muški partner ponaša na takav način je strah od gubitka moći. Taj ga strah navodi da sve što mu se kaže protumači kao napad. To stvara odbrambeni stav koji će proizvesti reakcijski napad, što dovodi do potencijalno beskrajne svađe. 

Zbog toga su došli do zaključka da inteligencija muškarca igra veliku ulogu u ljubavnoj vezi. Emocionalno inteligentni muškarci su sposobni razdvojite konstruktivne kritike od napada. Sposobnost povezivanja sa osjećajima svoje partnerke omogućava tim muškarcima da umanje sukob i donesu racionalno rješenje za problem.



Muškarci s razvijenom emocionalnom inteligencijom ne boje se izraziti svoja osećanja, zbog čega su u stanju da stvore bolju vezu sa svojom partnerkom. Prema nekim studijama sa Univerziteta u Punjabu, emocionalna inteligencija je glavni pokazatelj koliko će brak trajati, kao i to koliko će biti kvalitetan.

Partneri s većom sposobnošću povezivanja pokazuju i druge pozitivne karakteristike kao što su empatija, emocionalna asertivnost, samokontrola i samosvijest. Sve ove osobine su potrebne da bi učinile vezu dugom i sretnom. Odjel za psihologiju Univerziteta Clark proveo je još jedno istraživanje u kojem je učestvovalo 92 ljubavna para. 

Ova studija pokazuje da je sposobnost izražavanja osjećaja od ključne važnosti za brak. Sposobnost prepoznavanja vlastitih emocija takođe garantuje veću kvalitetu veze: partneri će se osjećati sretno i zadovoljno u vezi. Važno je da oba partnera imaju priliku izraziti svoje stavove, a da se ne osjećaju neugodno.

Pokreće Blogger.