Postati majka poslije 40-te može imati prednosti - Godine su samo broj, bitno je kako se osjećamo

Imati djecu u kasnijim godinama života nije rijetka pojava. Razlozi su različiti: karijera, nepouzdan partner, želja za nezavisnošću, ili jednostavno nespremnost za odgovornost. 


Ako odlučite da želite postati majka nakon četrdesete,onda biste trebali znati koje su prednosti kasne trudnoće. Prednosti 1.Možda ćete imati duži životni vijek. Žene koje rode kasnije mogu imati duži životni vijek, kako pokazuju neka istraživanja. Međutim, ta veza između porođaja i dugovječnosti uglavnom je bila potvrđena za žene s troje djece ili manje. 

2. Možete smanjiti opadanje kognitivnih funkcija. Istraživanja pokazuju da žene koje rode nakon 35. godine imaju bolje verbalno pamćenje. To se može dogoditi jer hormoni utiču na naš mozak. I ne samo bilo koji hormon, već estrogen i progesteron, koji su takođe odgovorni za rad mozga i razvoj moždanog tkiva. 



3. Žene starije od 40 godina strpljivije su prema svojoj djeci i pristupaju njihovom odgoju s više promišljenosti. U tim godinama žene uglavnom ne ostaju trudne slučajno. Za to se pripremaju. Stoga su stabilnije emocionalno i psihološki. 

4. Stabilniija finansijska situacija. Do 40. godine većina žena već ima karijeru i lakše joj je odgajati dijete. 5. Spremnost na odgovornost. Do 40. godine ste već nakupili puno lijepih uspomena, uspjeli se dovoljno družititi s prijateljima i, konačno ste spremni da preuzmete svu odgovornost na sebe. 



Putovali ste, istraživali svijet i proširili svoje granice. I kada dođe dijete nećete osjećati nezadovoljstvo zato što nemate dovoljno vremena za sebe. U svakom slučaju, nepostoji idealno vrijeme kada bi žena trebala roditi jer je svaka drugačija i ima drugačije potrebe. Godine su samo broj, bitno je kako se osjećamo.

Pokreće Blogger.