Osoba koja nema šta lijepo reći o sebi - Govori loše o drugima: 5 pravila blagostanja Mihaila Litvaka

Knjiga psihijatra i pisca Mihaila Litvaka "Psihološki aikido" je bestseler preveden na preko 300 jezika. 


Mihail Litvak kroz svoju knjigu objašnjava da je najbitnija stvar umjeti izbjeći sukob. Jer svaki sukob (s porodicom, kolegama ili sa nama samima nas unazađuje). 1. Ne plašite se biti sami. Ponekad je razlog naše usamljenosti u nama samima. 

Morate imati hrabrosti biti sami sa sobom kako biste shvatili jeste li vi sami uzrok problema. Ne trebate se bojati samoće, ona nam je dana da bismo se razumjeli bolje. „Ne juri sreću. Mogu vam reći mjesto na kojem se nalazi vaša sreća - to ste vi. " 



2. Sreća je u nama. Tek kad naučimo uživati u svakoj sitnici, možemo se zaista osjećati sretno. "Ako osoba nema šta dobro reći o sebi - počinje govoriti loše o drugima." 3. Ne obraćajte pažnju na uvrede i kritike. „Ne znam put do uspjeha. Ali znam da je put do neuspjeha želja da udovoljim svima. " 

4. Prije svega moramo se svidjeti sebi. Nemoguće je udovoljiti svima. To je poput pokušaja dosezanja horizonta. Jednako beskorisno i jednako nedostižno. Pokušavajući da se "uklopite", rizikujete da izgubite sebe i svoj život. 5. Budite sebi prijatelj: Svi najgori zmajevi su u nama. 



Samo nas unutrašnji strahovi, izmišljeni tabui i vješto podignuti zidovi sprečavaju da idemo naprijed, stvaramo planove i ostvarujemo snove. U svim našim neuspjesima krivi smo samo mi sami i niko drugi. Čim ovo shvatite, dolazi prilika da se prekine začarani krug.

Pokreće Blogger.