Ne rugajte se starom čovjeku čiju prošlost ne poznajete - 3 lekcije kojima me je starost naučila

Nemoguće je zaustaviti proces starenja - naši se životi svake sekunde bliže neizbježnom kraju. 


Vrijeme leti nezamislivom brzinom, do "juče" sam bila mlada djevojka, nisam ni trepnula a već su me svi otpisali. Sa svojih 50 godina života naučila sam tri veoma važne lekcije koje bih voljela da podijelim sa drugima, i nadam se da će ih mnogi usvojiti. 

Prva lekcija jeste da se nikada ne rugate i ne osuđujete čovjeka čiju prošlost ne poznajete. Vi ne znate zbog čega je taj čovjek postao takav kakav jeste, ne znate njegove muke i patnje. Ne znate kakve boli je proživio. Ne znate šta je imao a šta izgubio.



Zato sljedeći put prije nego što se narugate starom čovjeku, pognite glavu i pomolite se Bogu za njegovo zdravlje i blagostanje. Druga lekcija koju sam naučila jeste to da nismo bili toliko zauzeti kao što se predstavljamo. Svi smo zauzeti do neke mjere.

Ali, kad ostarite počnete se pitati - jesmo li zaista bili toliko zauzeti? Toliko zauzeti da barem jednom mjesečno nismo mogli večerati sa roditeljima ili drugim bliskim ljudima? Niko od nas nije toliko zauzet. Mi postavljamo svoje prioritete i odlučujemo na šta ćemo potrošiti vrijeme. 



Moramo posvetiti svoje vrijeme drugim ljudima. Sad shvatam da su to sve bili sebični izgovori da bih se zaključala u sebe, što je jako pogrešno. Treća lekcija koju sam naučila jeste da vaša porodica nije ništa luđa ili dosadnija od porodica drugih ljudi.

Kakve god mane da imaju članovi jedne porodice morate ipak shvatiti da se trebate podržavati bez obzira na sve. Jer porodica je tu kada niko drugi nije. Porodica je za sva vremena, trudite se da održite dobru vezu sa tim bliskim ljudima.

Pokreće Blogger.