Majka postavlja najjače temelje u životu svoje djece - 5 stvari koje svaka kćerka treba od majke

Prema studijama, samopoštovanje djevojčice u odrasloj dobi ovisi o tome koliko je skladan odnos djevojčica imala sa majkom. Na primjer, majke koje slijede autoritativni roditeljski stil pomažu svojim kćerkama da odrastu sa više samopouzdanja u sebe i svoje sposobnosti. 


Majke koje na svoje kćeri polažu visoka, ali realna i ne pretjerana očekivanja, od njih prave odgovorne djevojčice. Ali šta kćerki treba od majke? Šta će joj zaista pomoći da u budućnosti postane samopouzdana, skladna i uspješna? 

Toplina: Djevojčice koje su morale proći kroz hladne i konfliktne situacije s majkom, nerazumijevanje i pretjerane kritike vjerovatnije će patiti od niskog samopoštovanja i kompleksa vlastite vrijednosti. Povjerenje i prihvatanje: Isto tako, studije pokazuju da ako je majka bila vrlo nesigurna, nevoljna i kritična prema svom izgledu, kćeri su, nažalost, odrasle iste. 



Baš poput majki koje su svoje nedostatke neprestano gledale u ogledalo, bile su i kćerke. Zbog toga je toliko važno da majka nauči prihvatiti svoje tijelo prije svega i tako dati primjer svojoj kćerki. Nije stvar u genetici, već u tome koliko će majka sama prihvatiti i biti ponosna na sebe. 

Emocionalna podrška i fizička udobnost: Djeca čije su majke držale ruku djeteta za vrijeme nastupa nisu osjećala toliko tjeskobe kao djeca čije su majke samo sjedile tamo. Djevojčice u adolescenciji i kasnijoj dobi manje su sklone stresu i anksioznosti ako sigurno znaju da je njihov odnos s majkom vrlo jak i pouzdan. 



Autoritet: Prema istraživanjima, budućnost njene kćeri ovisi o tome koje se strategije majka pridržava. Autoritativni odgoj kćeri u ranom dobu doprinosi najskladnijem razvoju. To je ono što doprinosi stvaranju pozitivnih kognitivnih šema u pogledu percepcije svijeta. 

Takve se kćeri mnogo rjeđe osjećaju nesigurno ili inferiorno, lako se slažu sa drugima. Prenapuhana (ali sasvim realna) očekivanja: Naučnici su pažljivo analizirali podatke dobijene tokom 20 godina promatranja kćeri i otkrili da je vjera majki u njihove sposobnosti, kada su djeca imala samo 10 godina, doprinijela da sa 30 godina postanu samopouzdani i uspješni. 

Ovaj je učinak uticao na apsolutno sva područja: izbor karijere, intelektualne sposobnosti, mentalno zdravlje, socijalno-ekonomski status i lični život. Tako možemo s velikom dozom samopouzdanja reći da majka ne samo da odgaja i obrazuje kćerku - ona postavlja temelje sreće i blagostanja. 

Odgajanje uspješne i srećne kćerke nije nauka. To ne zahtijeva nikakve titanske napore, beskrajne krugove, satove, nastavnike. Dovoljno je jedno - Samo vjerujte u svoje kćeri! Držite se visokih standarda (ali uvijek realnih i ostvarivih!). Vaše kćerke će vam se zahvaliti kad napune 30 godina.

Pokreće Blogger.