Životne lekcije glumca: Teško je biti prijatelj depresivne osobe, ali je najbolja stvar koju možeš učiniti

Stephen Fry je glumac, pisac, televizijski i radio voditelj, snimatelj dokumentarnih filmova, aktivista za građanska prava, prosvjetni radnik, polimat i miljenik Velike Britanije.


Donosimo neke od lekcija kojima nas on uči: 1. Glavna stvar u koju bih želio biti siguran je da u našem svijetu dobrota stoji iznad talenta, iznad energije, koncentracije, odlučnosti i svega ostalog. Što više dobrote i vedrine postoji na svijetu, to je bolji ovaj svijet. 

A sve velike riječi - vrlina, pravda, istina - su samo patuljci u poređenju s veličinom dobrote. 2. Prestanite pokušavati otkriti šta je zajedničko uspješnim ljudima, bolje pogledajte ono što spaja sve neuspješne ljude. Oni stalno pričaju samo o sebi. „Moram ovo, trebam ono ...“ - skoro sve im počinje sa „ja trebam“. 



Zbog toga ih niko ne voli, i zato nikada neće dobiti ono što žele, zbog njihovog vječnog "Trebam, ja, ja i samo ja"... Zanimajte se za druge, ne samo za sebe, i tada ćete postati zaista zanimljivi. Ljude privlače toplina i šarm koje zrače ljudi koji su iskreno zainteresovani za druge. 

3. Mnogo puta stavio sam ruku na grudi da osjetim tu moć, kako srce kuca, pluća se podižu, krv cirkuliše... U tim senzacijama bio sam zapanjen koliko ogromnu moć posjedujem. To nije izmišljena, nego stvarna snaga. Snaga da jednostavno živim i oduprem se poteškoćama je dovoljna, ali osjećao sam da imam snage i da stvaram, umnožavam, zabavljam i transformišem.



4. Ako dobro razmislite, ljubav nema svrhu - to je ono što je čini tako veličanstvenom. Intimnost ima cilj u smislu opuštanja ili, ponekad, reprodukcije, ali ljubav je, kao i svaka umjetnost, prema riječima Oscara Wildea, beskorisna. Beskorisne su stvari zbog kojih život vrijedi živjeti, a istovremeno te stvari su pune prijetnji.

5. Ako znaš nekoga ko je depresivan ne postavljaj mu mnogo pitanja. Depresija nije rezultat neke loše situacije, ona je jednostavno tu, baš kao vrijeme. Pokušaj da shvatiš tu crninu, beznadežnost i usamljenost kroz koje prolaze te osobe. Budi uz njih kada im je teško. Teško je biti prijatelj depresivnoj osobi, ali je jedna od najplemenitijih i najboljih stvari koje ćeš ikada uraditi za nekog.

Pokreće Blogger.