Prava ljubav započinje od fizičke privlačnosti: 4 faze zaljubjivanja prema velikom filozofu

Platon ljubav opisuje kao impuls koji nas navodi da pokušamo da spoznamo i sagledamo ljepotu u sebi. 


To je niz faza koje se postepeno prate i u svakom biću je moguće cijeniti drugačiji oblik ljepote: Polazeći od ove filozofske koncepcije, Platon razvija svoj koncept ljubavi, koji su mnogi pogrešno protumačili, koji platonsku ljubav definišu kao duhovnu ljubav, iako to uopšte nije slučaj.

Ljepota tijela: to je prva faza. Sve započinje osjećanjem ljubavi prema prelijepom tijelu. Ljepota duše: nakon prevladavanja barijere uvažavanja i zaljubljivanja u fizički izgled čoveka, počinjemo da se fokusiramo na njegov unutrašnji svijet; odnosi se na moralni i kulturni nivo ličnosti. 



U ovoj fazi ljubavi savladava se tijelesni aspekt, prelazi se sa fizičkog na dušu. Ljepota mudrosti: uvažavanje ljepote duha, duše nedvosmisleno dovodi do ljubavi prema znanju, prema idejama, prevazilazeći voljenu osobu. 

Ljepota sama po sebi: kada ste uspjeli da prevaziđete tri prethodne faze, otvaraju se nova i poslednja vrata, što je mogućnost da iskusite ljubav prema ljepoti koju emituje bilo koji subjekt. To je najviši nivo ljubavi. Drugim riječima, za Platona ljubav proizlazi iz želje za otkrivanjem ljepote. 



Proces započinje kada neko cijeni fizičku ljepotu, a zatim napreduje ka duhovnoj ljepoti da bi dostigao maksimalnu fazu čistog, strasnog divljenja koje proizilazi iz suštine ljepote. Platonska ljubav, dakle, nema nikakve veze sa nedostižnom ili nemogućom ljubavlju. 

Umjesto toga, tiče se ljubavi koja prelazi granice fizičke ljepote, nivoa koji je možda teško dostići. Seksualni elementi se ne razmatraju samo zato što prava ljubav prema Platonu nije ona koja je upućena nekoj osobi, već transcendentnoj suštini ljepote.

Pokreće Blogger.