Što više žudite za bogatstvom više ćete biti nesretni - Savjeti američkog psihoterapeuta

Irvin Jalom je poznati američki psihoterapeut i pisac poznatih bestselera. Njegovo shvatanje života bilo je zanimljivo, jedinstveno i dubokoumno. Donosimo neke od njegovih poznatih izreka. 


"Ne rađajte djecu dok ne budete spremni da budete stvaraoci i da stvarate stvaraoce. Pogrešno je rađati djecu iz potrebe, koristiti dijete za ispunjavanje sopstvene usamljenosti, proizvoditi kopije sebe kako bismo sebi obezbjedili svrhu. Pogrešno je tražiti besmrtnost sijući svoje sjeme u budućnost, kao da će ono zadržati vašu svijest." 

"Pitam se mogu li ikad igdje biti kod kuće, jer dom nije mjesto – to je stanje uma. Stvarno biti kod kuće znači osjećati se "kod kuće" u vlastitoj koži… Možda ste u svom životu tražili dom na pogrešnim mjestima." "Secirajte dublje svoje motive. Naći ćete da niko nikada nije učinio ništa uzvišeno za drugoga. 



Svi postupci su usmjereni ka sebi, sve usluge sebi, sva ljubav je ljubav prema sebi… Zaronite dublje i shvatićete da ne volite njih: ono što volite su prijatni osjećaji koje takva ljubav stvara u vama! "Moramo pričati o sebi i svojim problemima, jer će naš život, naša egzistencija, uvijek biti povezana sa smrti, ljubav će uvijek biti povezana s gubitkom, sloboda sa strahom, a rast sa separacijom. 

Mi smo, svi mi, u ovome zajedno." "Vaše potrebe su malobrojne i lako ih je zadovoljiti… Ne komplikujte svoj život sa trivijalnim ciljevima kao što je bogatstvo i slava. Slava se sastoji od mišljenja drugih i zahtjeva da živimo po njihovim željama. 



Da bismo postigli i održali slavu moramo voljeti ono što drugi vole i prezirati ono što oni preziru… Što više stičemo, više žudimo i veći je ponor naše tuge kada nam žudnja nije zadovoljena. Ako tražiš sreću, ne troši svoj život boreći se za ono što ti zaista nije potrebno." "Sada vjerujem da se strahovi ne rađaju iz mraka, već su prije poput zvezda – uvijek prisutni, ali sakriveni od dnevne svjetlosti. "

Pokreće Blogger.