Savjeti poznatog frizera: Za lijepu i dugu kosu vam treba odgovarajući šampon i dobro ulje

Christophe Robin, poznati francuski frizer je podjelio nekoliko korisnih savjeta za njegovanje kose. Ono što ga je uvijek faciniralo je to što ga mnogo žena to čini na pogrešne načine.


On nam donosi šest koraka koje treba pratiti kako bi nam kosa bila zdrava i lijepa. Pranje kose bi trebalo biti jednostavno, ali brojni klijenti frizeru Christopheu Robinu dolaze s istim pitanjem, a to je: Kako trebam prati kosu? - Mnoge greške nastaju zbog pogrešnih prozvoda koje danas imamo na tržištu.

Za New York Times otkrio je tehniku od šest koraka za savršeno pranje kose: Prije pranja kosu je potrebno raščešljati s kvalitetnom četkom, počevši od vrhova prema tjemenu kose. Prije šamponiranja na vrhove kose nanesite ulje, na primjer bademovo ili arganovo ulje. 



Idealno bi bilo da ga ostavite na vrhovima kose preko noći, ali i 15 minuta prije pranja kose će imati pozitivnan uticaj. Korištenjem ulja prije pranja potpuno ćete izbjeći korištenje regenratora, koje je nakon toga nepotrebno nanositi. 

Kosu treba oprati odgovarajućim šamponom, što znači da treba znati koji tip kose imate i koji šampon odgovara vašem tipu kose. Žene s ofarbanom kosom ne bi trebale koristiti šampone koji u sebi imaju sulfate, ali trebaju ih koristiti žene koje imaju masnije tjeme i prirodnu boju kose. 



Žene s kovrdžavom kosom, trebale bi koristiti 2u1 šampone koji se ne pjene, ali imaju dovoljno regeneratora da omekšaju kosu. Većina žena koristi previše šampona za kosu. Otprilike jedna kašika šampona je sasvim dovoljna za kvalitetno pranje. 

Šamponirajte samo korijen kose i polako idite prema vrhovima jer vrhovima ne treba toliko šampona koliko tjemenu. Ako se odlučite koristiti regenerator za kosu, stavite ga samo na vrhove. Robin preporučuje svima da jednom sedmično stave masku za regeneraciju kose. 

Nemojte trljati kosu ručnikom kako bi je osušili. Prosušite je lagano tapkanjem ili još bolje koristite pamučnu majicu umjesto peškira. Što se tiče šampona za suho pranje ovaj frizer objašnjava da on nije zamjena za pranje kose. On može produžiti vrijeme do pranja kose za kratko vrijeme, u najboljem slučaju jedan dan.

Pokreće Blogger.