Muškarci često ne razumiju koliko su žene emocionalno nevjerne: Poznati psiholog objašnjava

"Muškarci često ne razumiju koliko su žene emocionalno nevjerne", kaže profesor Leif Edward Ottesen Kennair sa odjela za psihologiju. Za njih je to bezazlena stvar koja ne utiče na vezu.


Nevjera gdje su uključeni odnosi u krevetu, snažno pogađaju i muškarce i žene. Ni muškarci ni žene obično ne smatraju prihvatljivim to da njihov partner ima odnose van braka, ali postoje druge vrste nevjere koje ljudi drugačije tumače, a neki čak i prihvataju. 

Recimo da nekoga sretnete na zabavi, plešete i flertujete s tom osobom, a da to niste rekli partneru. Prijatelj vašeg partnera je to sve vidio i prenio mu, objasnio mu je kako ste izgledali zaljubljeno dok ste plesali. Da li vam sad izgleda pogrešno? Izgleda! Muškarci i žene drugačije gledaju na ovo.



Ženama je ovaj scenarij mnogo gori nego muškarcima. "Mnogi muškarci ovo uopšte ne doživljavaju kao nevjeru, jer nisu imali odnos s drugom ženom", rekao je Kennair. Mnogi muškarci emocionalnu nevjeru uopšte ne vide kao nevjeru, jer tu nije uključeno ništa više od maštanja, emocija i flertovanja. 

Je li ovo problem? Pa, jeste. Emocionalna nevjera skoro pa uvijek vodi ka tjelesnoj prevari. Jer kad pojedinac često mašta o nekome, flertuje i razmišlja o njemu -  stvara se želja da bude sa tom osobom. Emocionalna prevara je prefrigana jer zbog nje ne razmišljamo racionalno. 



Oni koji su bili suočeni s emocionalnom nevjerom ne moraju nužno misliti da su učinili nešto loše. Zbog toga će to uvijek pokušati prikriti i praviti se da se ništa nije desilo. To takođe može biti sjeme za sukob u vezi, kaže Kennair. 

Istovremeno, muškarci će vjerovatnije oprostiti ovaj oblik nevjere supruzi jer nisu svjesni koliko opasan može biti. Na emocionalnu nevjeru gledaju kao na manju prijetnju u vezi. Žene postaju najljubomornije pri pomisli da je njihov partner emocionalno nevjeran, dok su muškarci najljubomorniji u slučaju tjelesne nevjere.

Pokreće Blogger.