Pusite druge da vam zavide - To nanosi štetu samo njima: Istina o zavisti i kako je izbaciti iz sebe

Svijet reaguje na naše želje kao osoba, očekuje od nas ljubaznost, nesebičnost i ljubav. Mi sami stvaramo atmosferu oko sebe, shvaćajući da je svaki problem u samom našem srcu, a ne u okolini. 


Zašto se ovo događa? Jer je ovaj svijet stvoren po principu učenja. Mi smo studenti ovoga svijeta koji u sebi moramo razvijati osobine učenika. Svi oko nas su naši učitelji. Sudbina ih je posebno poslala da nas nauče životnim lekcijama koje bi nas trebale naučiti razlikovati dobro od lošeg. 

Neprijateljski odnos prema životu je najopasniji, jer uzrokuje neprijateljski odnos svijeta prema nama samima. Ljudi obično misle da je zlo sve ono loše oko nas, ali u stvarnosti je pravo zlo kada gledamo na uspjeh druge osobe sa zavišću. To odmah izaziva reakcije u našem organizmu koje dovode do samouništenja.



Sreća je plod zahvalnosti. Što smo više zahvalni ljudima, to smo više zahvalni sudbini i Bogu, to više plodova sreće cvjeta na drvetu naše svijesti. Nisu jabuke ono što naš imunitet čini stabilnim, nisu hladne kupke, već jednostavna riječ koju nas uče od djetinjstva - a to je riječ "hvala"! 

Svako iskreno "hvala" nas spašava od jedne nevolje zbog koje bismo mogli nastradati u životu, a svako neizrečeno "hvala" dodaje jedan problem. To je naša misija koja se krije u ovoj riječi: dati blagoslov svima oko nas! Zahvalnost je jedan od glavnih znakova razvoja naše svijesti, ali najzanimljivije je to što zahvalnost zaustavlja negativnost. 



Ukratko, zahvalnost pretvara problem u nešto dobro. Nesreća će ukrotiti nezahvalnu osobu, a sreća nadahnjuje zahvalnu osobu. A to se može shvatiti samo ako postanete zahvalni... Ako imamo problema na poslu, trebali bismo biti zahvalni sudbini što barem imamo posao. 

Ako imamo problema u porodici, trebali bismo biti zahvalni što barem imamo porodicu. Ako nam je nešto ukradeno, trebali bismo biti zahvalni sudbini što imamo još drugih stvari. Samo udarite svom snagom u zid i zid će vam odmah uzvratiti udarac. Ako vam drugi zavide pustite ih, to nanosi štetu samo njima.

Pokreće Blogger.