Predivan tekst Dalaj Lame: Ako želite biti istinski srećni više služite drugima

U svojoj knjizi Dalai Lama dijeli nekoliko mudrih savjeta koji mogu pomoći svima koji se suočavaju s tugom i kompleksom niže vrijednosti:


„Svi su ljudi obdareni istim potencijalom. Vaš osjećaj "vlastite bezvrijednosti" je pogrešan. U osnovi. Svi imamo moć misli, pa šta vam nedostaje? Ako imate snagu volje, tada možete sve promijeniti. Ne kažu uzalud da je čovjek sam kovač svoje sreće. "

Prema Dalai Lami, svako može stvoriti nevjerovatne stvari. Budistički mentor kaže da ako trenutno prolazite kroz teška vremena, glavna stvar je da se ne bojite. Napokon, u takvim trenucima se formira vaša unutrašnja snaga: "Suočeni sa stvarnom životnom tragedijom, reagujemo na nju na dva načina: ili gubimo nadu i vodimo se do samouništenja ili koristimo tragediju da bismo stekli unutrašnju snagu."



„Teški trenuci potiču odlučnost i unutrašnju snagu. Uz njihovu pomoć shvaćamo besmislenost bijesa. Umjesto da se ljutite, počnite da brinete i poštujete svoje greške, jer vam teškoće pružaju neprocjenjivu priliku da vježbate toleranciju i strpljenje. " 

„Ponekad me susret sa starim prijateljima podsjeti na prolaznost vremena. Takvi susreti nameću pitanje da li smo pravilno iskoristili vrijeme koje nam je dato. Vrlo je važno pravilno iskoristiti svoje vrijeme. S takvim tijelom (a posebno nevjerovatnim mozgom), čini mi se da je svaka minuta bitna. 



Naše svakodnevno postojanje ispunjeno je nadom, iako nam niko ne može dati nikakve garancije o budućnosti. Ne postoji garancija da ćemo i dalje biti ovdje sutra. Ali nada nam omogućava da vjerujemo. Zbog toga moramo maksimalno iskoristiti svoje vrijeme. 

Vjerujem da je ispravno korištenje vremena služiti drugim ljudima, drugim inteligentnim bićima, ako je moguće, a ako to nije moguće, onda se barem suzdržite da im ne naštetite. Mislim da je to osnova moje čitave filozofije. Stoga, razmislimo o tome što je zaista važno u našem životu, što mu daje smisao i na osnovu toga postavićemo svoje prioritete. 

Cilj je da u životu treba biti pozitivan. Nismo rođeni da stvaramo probleme tjerajući druge ljude da pate. Da bi čovjekov život postao smislen, čini mi se da moramo u sebi razviti pozitivne kvalitete: dobrotu, naklonost i saosjećanje. Tada će biti ispunjen smislom, spokojem i srećom." 

Stoga, ako se pitate kakav je smisao vašeg života ili sumnjate u vlastitu vrijednost, razmislite što možete učiniti za one oko sebe. Gandhi je jednom rekao, "Najbolji način da sebe pronađete je da se izgubite u služenju drugima." Svaka osoba ima moć misli i može napraviti značajne promjene u svom životu i životu drugih.

Pokreće Blogger.