Prave domaćice znaju sve trikove: 13 genijalnih savjeta za pranje veša i uklanjanje fleka

Donosimo vam nekoliko efikasnih trikova koje bi svaka domaćica trebala znati kod pranja veša. 


1. Pranje patika u mašini. Za pranje patika u veš – mašini i izbjegavanje one grozne buke koju stvaraju tokom pranja, vežite pertle, objesite ih preko vrata, a zatim zatvorite vrata. Na taj način vaše će se patike oprati, a neće udarati okolo. 

2. Perite vašu odjeću naizvrat. Iskusne domaćice preporučuju pranje veša naizvrat. Na taj način ćete ga sačuvati da ne izbliljedi, jer se neće trljati jedno od drugo. 3. Dodajte kafu ili čaj u veš - mašinu. Ako želite da vam tamna odjeća ne blijedi, dodajte malo kafe ili čaja u svoju mašinu. Napravite 2 šolje crnog čaja ili kafe, dodajte to ciklus za ispiranje i vaš će ostati taman.



4. Perite vaše patike hidrogenom. Izlijte ga na uloške. Uskoro ćete vidjeti kako se peroksid pretvara u pjenu, prljavština će izaći vani, a svi neugodni mirisi će nestati. Trebate samo isprati patike. 5. Koristite deterdžent za suđe da biste uklonili fleke. 

Ako vam je ponestalo sredstva za uklanjanje fleka i odjednom primijetite fleku na odjeći, nemojte čekati dok se prljavština uvuče u tkaninu, koristite deterdžent za pranje suđa. Izlijte malo tekućine na mrlju, pričekajte nekoliko minuta i operite odjeću kao i obično. 



6. Koristite Aspirin da biste ibijelili odjeću i uklonili fleke. Da bi odjeća ponovno postala bijela, dodajte Aspirin u vodu prije pranja. Sameljite Aspirin u prah i dodajte svom deterdžentu. Takođe možete otopiti 10 tableta Aspirina u 10 litara vode i natopiti odjeću u ovoj vodi 7 sati. Ova metoda je efektna čak i za stare mrlje. 

Improvizujte da biste uklonili fleke. 7. Mrlje od tinte mogu se ukloniti mlijekom. Namočite svoj predmet u njega i ostavite 30-40 minuta, a zatim ga operite kao i obično. 8. Mrlje od čokolade mogu se ukloniti hidrogenom. Samo sipati malo tekućine na mrlju i oprati predmet nakon što mrlja nestane. Ali zapamtite da hidrogen oštećuje boju, tako da je bolje koristiti ga samo na bijeloj odjeći. 

9. Limunov sok i soda bikarbona dobro se slažu s flekama od znoja. Samo utrljajte otopinu u fleku i operite predmet nakon 15 minuta. 10. Deterdžent za suđe može nam pomoći da se riješimo mrlja od kečapa. Nakon što ste svoj predmet oprali vodom, na mrlju sipajte malo vodikovog peroksida i ostavite 15 minuta. Zatim operite odjeću kao i obično. 

11. Masne mrlje od ulja mogu se posipati škrobom, nanesite ga zatim operite u vrućoj vodi. 12. Sirće pomaže u čišćenju mrlja od krvi. Nalijte malo sirćeta na mrlju i ostavite ga 10-15 minuta, a zatim operite predmet kao i obično. 13. Da biste se riješili mrlja od trave, natopite svoj predmet u toploj vodi u koju ste prethodno usuli so, i neka stoji 2 sata. Zatim operite odjeću.

Pokreće Blogger.