Svađe nisu znak da vaša veza ne funkcioniše: Psiholozi objašnjavaju kada su dobre za razvoj veze

Kada u svađi prebrzo odustanemo, to može djelovati kao da nam nije dovoljno stalo. Problem nastaje kad mislimo da ćemo kroz to morati prolaziti do kraja života i da vaša veza nije ispravna jer se svađate, ali psiholozi tvrde suprotno: Svađe su normalan dio veze ako su opravdane, poput sledećih primjera: 


Svađe zbog nesigurnosti u vezi. Kada nismo sigurni u našu vezu, tada se osjećamo usamljeno i napušteno. Ako nismo sposobni da se nosimo sa ovih strahom od gubitka, ljutnjom ćemo zamaskirati svoju ranjivost i posvađati se. 

Sukob bi mogao imati neki legitimni razlog, ali ono zbog čega se u stvari svađamo je da budemo sigurni da je našem partneru dovoljno stalo do nas da bi se s nama svađao. Garantovano, krajnje je poželjno da budete iskreni, izrazite svoj strah i pružite priliku svom partneru da vas utješi. 



Ali, budući da se već osjećate nesigurnim, bilo bi vam zastrašujeće da priznate taj svoj strah. Svađom prekrivamo ranjivost. Ljutnja omogućava ljudima da se osjećaju manje ugroženima. Kad smo ljuti, ubrzavaju nam se otkucaji srca, povećava nam se krvni pritisak i ubrzava disanje. 

Svađom izbjegavamo da otkrijemo našu ranjivost dok doživljavamo sebe kao neposredni uticaj na partnera. Kada naš partner odgovori ljutnjom potajno dobijamo potvrdu da je našem partneru stalo do veze. Na ovaj način partner nas uvjerava u njihovu predanost bez da moramo izložiti svoju nesigurnost. 



Smijernice za dobru svađu. Pričajte. Kad se ne slažemo s partnerom to moramo reći. Ako ne budete rekli šta vas muči vaš partner će biti frustriran, a da ne zna zašto, i to stvara plodno tlo za ljutnju. Dajte mu potvrdu. Budite pažljivi. Nakon svađe, vrijeme je da razmislimo o onome što smo naučili o svom partneru i sebi, i zbog toga će svađa biti produktivna. 

Borba za ljubav. Kad se osjećaju ranjivim u vezi, neki ljudi postaju borbeni da bi mogli upravljati svojim strahovima. Kad se njihova borbenost susretne sa pasivnošću partnera, može se činiti kao da se njihov partner povlači iz veze. Kad njihov partner postane jednako borben, može se činiti kao da je spreman da se bori za vezu.

Pokreće Blogger.