Možemo imati sve što poželimo: 4 greške zbog kojih ne uspijevamo u tome, prema Paulu Koelju

Zašto se ne ostvare svačije želje i snovi? Zato što pokleknemo na preprekama koje nas unazađuju.


Prva greška je što se čovjek od ranog djetinjstva uči da je ono što najviše želi u životu jednostavno neostvarivo. S ovom mišlju odrasta i svake godine njegova duša je sve više obrasla velikim brojem predrasuda i strahova, preplavljenih osjećajem krivice. 

Ako osoba još uvijek ima hrabrosti ne odustati od borbe za njegovo ostvarenje, čeka ga sljedeći test: ljubav. Zna šta bi želio postići ili iskusiti u životu, ali boji se da će, ako se odrekne svega i slijedi svoj san, svojim voljenima nanijeti bol i patnju. 



To znači da osoba ne razumije da ljubav nije prepreka, već, naprotiv, put ka uspjehu. Kad osoba shvati da ljubav nije prepreka, već pomoć na putu, suočava se s trećom preprekom: strahom od neuspjeha i poraza...  Bez obzira jesu li potrebne ili ne, one se dogode. 

Kad se osoba tek počne boriti za svoje snove i želje, ona iz neiskustva čini mnogo grešaka. Ali to je značenje bića, pasti sedam puta i osam puta ustati. U ovom slučaju pitate se, zašto bismo slijedili našu sudbinu, ako ćemo zbog toga morati patiti više od svih ostalih? 



Svako ko želi uspjeh mora se na neki način žrtvovati. Osvrćući se oko sebe, čovjek vidi da mnogi nisu uspjeli postići ono što žele, a onda počinje misliti da ni on toga nije vrijedan.. Od sve četiri, ova je prepreka najpodmuklija. Tek kada osoba shvati da je dostojna onoga za što se tako strastveno bori, otkriva značenje boravka ovdje na Zemlji. 



Pokreće Blogger.