Dajte djeci krila da polete, korjene da se vrate i razlog da ostanu: Savjeti za sve roditelje

 Da bi dijete odraslo u zdravu i kvalitetnu osobu prije svega mu treba dobar oslonac, to jest dobar roditelj. Jedna davna izreka kaže: Dajte djeci krila da polete, korjene da se vrate i razlog da ostanu. 


Kako će se dijete razviti u velikoj mjeri ovisi o roditeljima i privrženosti koja mu se poklanja. Nije lako biti roditelj, i ne postoji škola koja nas uči kako se to postaje ali neka pravila dokazano daju dobre rezultate. Važno je pružiti djetetu toplinu i ljubav, sigurnost i oslonac...

Ali neki roditelji u tomu pretjeruju – štite svoje dijete previše, žele sve napraviti za njega, a ono nema samopouzdanja. Poštujte dijete kao zrelu osobu. Vaše dijete, ma koliko malo bilo, ima svoj karakter, interese i želje. Iako je maleno, ono je takođe ljudsko biće koje zahtijeva odnos pun ljubavi i uvažavanja. 



To ne znači da mu morate ispunjavati svaki prohtjev, ali bi ga trebali pustiti da slobodno izrazi svoje želje, iako će neke od njih možda biti odbijene. Dajte im slobodu: Djecu treba usmjeravati na pravi put i dati im slobodu, učiti ih samostalnosti i odgovornosti, pustiti da sami nešto naprave pa i da pogriješe.

Kroz greške najbolje uče. Pokažite interes za želje djeteta: Pokažite iskren interes za ono što dijete radi, razgovarajte o njegovim razmišljanjima, osjećajima i svakodnevnici. Pričajte mu o svom djetinjstvu i svoji greškama, dosta će naučiti iz toga.



Najmaje što roditelji mogu pružiti djeci jeste da ih voli i uživa u njihovom društvu, što je i ključ za poticanje dječjeg razvoja. Djeca se osjećaju cijenjenom kad znaju da se njihovi roditelji žele družiti s njima zbog njih samih, i uvijek će vas gledati kao svog prijatelja zbog čega će u budućnosti biti više vezani za vas. 

Pokreće Blogger.