Ako vam osjećaj nešto govori poslušajte ga: Stručnjaci smatraju da je intuicija više od inteligencije

Albert Einstein jednom je rekao: „Intuitivni um je sveti dar, a racionalni um je vjerni sluga. Stvorili smo društvo koje poštuje slugu a zaboravilo je na veliki dar."


Gerd Gigerenzer je direktor Instituta za ljudski razvoj. Gigerenzer piše sljedeće: „U svom naučnom radu često se oslanjam na intuiciju. Ne uspijevam uvijek razumjeti zašto smatram da je izabrano rješenje tačno, ali vjerujem mu i idem dalje, ne osporavam ga.

Takođe imam priliku testirati svoje pretpostavke i utvrditi njihovo značenje. Tako sam uvijek radio na poslovnom polju. Pored toga, i u svom ličnom životu slušam intuiciju. Na primjer, kad sam upoznao suprugu, nisam mnogo mozgao da li je ona prava ili ne. Osjećao sam da jeste.



"Intuicija se ne smatra oblikom inteligencije, ali zar ne mislite da je neko ko ima dobru intuiciju ujedno i vrlo inteligentan? I želio bih odgovoriti na ovo pitanje "da", jer nas intuicija čini neopisivo naprednijima od onih koji je nemaju. Ne znamo odakle dolazi ali znamo da je mnogo puta pomogla.

Na primjer, sada većina web lokacija na Internetu ima intuitivno sučelje, koje omogućava ljudima da se lako i brzo kreću na njima. Ovaj pristup razvijen je kao odbrana od haosa koji na Internetu vlada već dugi niz godina. U to vrijeme formirale su se opšte ideje o tome koje su informacije važne, a koje suvišne. Tako je i sa ljudima.



Moglo bi se reći da vjerujem u moć disciplinovane intuicije. Radite svoj posao, koristite mozak, logiku i tretirajte svoje intuitivne sposobnosti s povjerenjem i poštovanjem. Veliki umovi poput Albert Einsteina su vjerovali da je intuicija povezana sa inteligencijom.

Pokreće Blogger.